Циклони с нежни имена определят времето през лятото

Циклони с нежни имена определят времето през лятото | StandartNews.com

Циклони и антициклони с нежни имена ще определят температурите и времето в страна през лятото. Това съобщи климатологът доцент Георги Рачев в "Тази сутрин" по бТВ. Той изтъкна, че ни предстои нормално лято.

През юни ще се запазят средните за месеца нива на валежите.

От запад-югозапад топъл въздух ще се изнесе към страната. Той ще предизвика и очакваните 30 – 35 градуса в неделя и понеделник - напълно нормални температури за месец юни, каза Рачев.

Доцентът обяви, че още във вторник ще нахлуе по-свеж въздух в южната периферия на "Ксения" – антициклон, който ще определя до известна степен времето у нас. В източната периферия на циклона "Мишел", който се намира над Западна Европа, ще навлиза топъл въздух от Централна и Източна Сахара.

Климатологът смята, че "Мишел" ще се задържи над Западна Европа. Вятър, идващ от "Мишел", ще предизвика спад в температурите в началото на следващата седмица в България.

Валежите през предстоящото лято ще се запазят в рамките на нормалното за сезона, коментира още Рачев, но уточни, че все още не могат да се правят по-дългосрочни прогнози. И не изключи вероятността да паднат градушки на места в страната.

Валежи над средното ниво за сезона се очакват в Гърция. Това би означавало да има един – два дъждовни дни на месец, смята специалистът.

Повече за прогнозата за четвъртък четете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай