Цецо пали пожари и тормози съседи в "Младост"

Цецо пали пожари и тормози съседи в "Младост" | StandartNews.com

София. Шизофреник тормози от години жителите на блок 70 в столичния кв. "Младост I". Психично болният Цветан подпалвал и наводнявал апартамента си няколко пъти, разказаха пред Нова тв съседите му. Условията, в които живее, са, меко казано, лоши. Жилището е пълно с боклуци, няма мебели. Мъжът спи на земята и се изхранва от кофите за боклук. "Момчето видимо не е добре, освидетелстван е. Живее само с брат си Венцислав, който също страда от шизофрения, баща му си е на село. Викаме линейки през два дни, идват, взимат го и малко по-късно го връщат", разказва възрастна жена, живееща в съседен апартамент.

Цецо два пъти е палил жилището си - веднъж преди 2 г. и веднъж в края на 2013 г., заради забравена цигара. При първия пожар, за който съседите твърдят, че е умишлен, целият апартамент на братята е обгорен. Нанесени са щети и по някои от съседските жилища. Неведнъж болният мъж е заплашвал комшиите си, че ще ги запали и всички ще изгорят. Когато пристигала полиция обаче, сменял версията. "Гледаме да я караме по-кротко, да не се караме с него, за да не ни навреди. А и го съжаляваме", споделя жената, която живее точно до апартамента на Цветан и Венцислав. Заради мизерията в апартамента на братята в целия вход се носи непоносима миризма. "Преди 6-7 месеца, когато Цветан беше в болница, изчистихме навсякъде. И мишките даже изчезнаха", разказва съсед.

Освен психическите проблеми Цецо страда и от гангрена на двата крака заради начина на живот, който води. Преди няколко дни съседите му отново се опитали да го качат в линейка под претекст, че лекарите искат да превържат краката му. След това трябвало да го придвижат по други инстанции, но той станал агресивен и не позволил.
"Аз не съм палил, не съм наводнявал. Брат ми беше, Венцислав. Той е шизофреник, наркоман, пироман и всичко", оправдава се пред Нова тв Цветан. Казва още, че отказва да бъде настанен в Курило, защото в момента е здрав, пие си лекарствата и е добре. Преди, когато го приели там, не го лекували, а го тровили с английски хапчета за космонавти. "Цецо само така си мисли, че е добре, ама аз нали го виждам. Всичко тука изпочупи, замеря с чаши, с каквото намери", разказва бащата на двамата болни мъже Димитър. По разкази на съседите от блок 70, възрастният мъж, който живее в пернишкото село Кладница, често бил пребиван от психично болните си синове. "Единственото, което може да се направи, е Цветан и Венцислав да бъдат настанени в лечебно заведение за няколко месеца и да бъдат доведени до прилично състояние. След това обаче те отново ще бъдат пуснати на свобода и всичко това ще се повтори", казва д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на психиатричната клиника "Св. Иван Рилски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай