Събота,

Цените в Созопол се готвят за скок

От: Failed to load user -
A
A
A

Руснаци първи откриха сезона, чакат даже исландци и норвежци

Ако тези дни Кольо Фичето се разходи из Созопол, там над Харманите, където някога вятърът подмяташе тръни из баирите и над евиния плаж до лозята, няма как да не се провикне: "Хвала, колеги. Далеч сте ме надминали. Ако бях я карал като вас, щях да съм покрил цяла България с мостове като ловешкия.

Но Уста Фичето не живее в XXI век и не знае, че след броени дни всичките тези конаци, хотели, вили, къщи за почивка и квартири ще се напукат по шефовете от летовници. Созопол, който през зимата наброява около 4500 души, ще достигне шестдесет, че и повече хиляди. Ще има българи, руснаци, румънци, дай Боже украинци и за цвят испанци, италианци, исландци и дори норвежци. Най-красивият морски град днес е като лъв, който се готви за скок. Мускулите са напрегнати, козината настръхнала, зъбите лъщят.

В Созопол този миг може да продължи най-много още десетина дни. Въпреки че летният сезон вече официално стартира, все още има малко време да доразкопаят някои улици, да се украсят щандовете и забият пироните на рекламните табели. Май започна добре, но в края на месеца "на слънцето му стана студено и се зави в облаци", както би казал метеорологът Чолаков.

Но въпреки това първите гости вече се разхождат по култовата улица "Аполония". Те говорят на немски, хапват хамбургери по 3,50 лева и се ровят в айфоните като в Библия, а усмивките им чезнат за миг, когато там пише, че в десет ще прикапе леко, а в 15 часа направо ще завали. Това разбира се не се отнася за смелчаците, които въпреки двадесетте градуса температура на въздуха лежат на плажа и се топят във водата като в Акапулко.

Собственикът на четиризвезден хотел на брега на морето не крие тревогата си. "Дано с политиката нещата се оправят бързо. Основната част от клиентите ни са руснаци, доста от тях идват с колите си през Украйна", обяснява той. Луксозна стая, ол инклузив, басейн, сауна, фитнес тук струват около двеста лева на вечер за семейство с едно дете. На други места стаите са по 25 лева, в хотелите са по шестдесет. Има квартири, в които леглата са по десетачка.

На вратите на някои магазини все стоят зимните табели с работното време. Много скоро те ще изчезнат, а животът ще потече денонощно и без сън. Жътва, казват на село за такова време. Ден година храни.

Тежък черен джип "Мерцедес" с московска регистрация пресича главната. Руснаците, които имат апартаменти тук, още с първите слънчеви дни бързат да изпратят половинките на море.

В прочутия Пъци бар, центъра на светската суматоха през лятото, все още е пусто. Покривките на ресторантите, надвиснали над морето, блестят. Сервитьорките са гримирани, все още неуморени и любезни. Обичат българите и руснаците, и румънците... Чакат целия свят. Шопската салата е 4,80 лв., овчарската 6,80, пилешките филенца 8,90, задушените миди с чесън 7,90. За 50 грама ракия се броят около три лева, а за бутилка вино две десетачки, кафето е 2,50. На който му се вижда скъпо, да отиде на борсата до яхтеното пристанище. Там розовите домати са 3,40 за кг, а ягодите 3,50. Пресният калкан е три лева за сто грама, ципурата 2,60, раците 2,20.

В бирарията до пристанището е пълно както винаги. Шкембе чорбата е превъзходна, бирата студена, сготвили са миди с ориз. Ухае на мастика, в която ментата леко загатва за присъствието си. В Гърция плащам 200 евро за стая с две легла. Чадърът и шезлонгът ми са безплатни, а 7 евро са достатъчни за добър обяд, подхвърля някой непатриотично. Думите му обаче потъват в мощното "На здоровье" на съседната маса. За някой безкрайният созополски празник вече е започнал.

Удариха новата боя на яхтите

Казват, че за влюбените в морето има два щастливи мига: когато си купят яхта и ... когато я продадат. На пристанището в Созопол привършват последните ремонти. Мераклии притягат последните болтове и полагат новата боя. Тарикатите не си купуват яхта, те си я поръчват, разсъждава уморен морски вълк. С всичките екстри: кашон бира, шампанско, ако искаш и цветя за дамите. Качваш се, обикаляш където ти хрумне. След седмица я връщаш, плащаш 2000 долара и не мислиш, къде ще я държиш през зимата, какъв наем ще плащат и колко струват платна, заключава той.

Отсреща няколко огромни табели, окачени на няколко от яхтите, информират: Продава се. Собствениците им очакват втория си щастлив миг.

Мощи и вампир са хит за гостите

Две са местата, за които пита всеки, щом стъпи в Созопол. Първото е църквата "Св. св. Кирил и Методий". В нея се намират мощите на Йоан Кръстител. През 2011 г. те спечелиха надпреварата, организирана от в. "Стандарт", и станаха чудо номер едно на България. Когато археолозите откриха мощите, мало и голямо дойде да им се поклони. Опашката се проточи по цялата главна улица. Тогава любимият ни вестник докара находката чак в София.

В местния музей напливът не е по-малък. Странното обаче е, че посетителите отминават на бегом повечето реликви, картините, древните амфори, с които са пренасяли олио, вино зърно и спират пред вампира. Той ги чака без особено вълнение. Легнал в стъкления си саркофаг, със забито в гърдите желязо. И главата му е грозна. Лош човек, а красавици искат да си направят снимка с него. Сякаш е герой от турски сериал.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички