Цел №1: Населението да не падне под 7 млн.

Цел №1: Населението да не падне под 7 млн.  | StandartNews.com

Демографската картина в страната е критична. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на пресконференция в Народното събрание след проведената дискусия от ПП АБВ, във връзка с демографската ситуация в страната. „България се движи в една демографска тенденция, която е изключително негативна за страната и бъдещето ѝ. Демографската политика не е политика, която се заражда днес и ще даде резултати утре. Страната ни вече има редица мерки, които са приети. Ние сме първата страна в ЕС, която има стратегия до 2030 година", посочи министър Калфин.

„Целта на Националната стратегия е населението да не падне под 7 000 000. До 2014 година сме 7 212 00 по данни на Националния статически институт, но освен за броя на населението, в дискусията стана дума и за качеството на живот и огромните неравенства, които демографската политика създава в българското общество. Неравенства, които потенциално крият в себе си нестабилност", категоричен бе социалният министър. Калфин наблегна специално и на ограничаването на процеса на маргинализация на обществото в България.

Министерски съвет увеличи от 400 на 1000 стипендиите за младите хора от българските общности в чужбина, каза още Калфин. 

„Освен броят, би трябвало да се увеличи и сумата на тези стипендии, за да им позволят да живеят и учат в България спокойно", каза Калфин. И допълни: „Тук имаме редица идеи, които не са и чак толкова скъпи и натоварващи бюджета, свързани с заселването на хора, които биха работили в селското стопанство и биха заселили региони, които в момента се обезлюдяват". По думите му по време на дискусията е бил обсъждан проблемът с вътрешната миграция.

„Темата, свързана с демографската политика, е въпрос на приоритети. Бюджетът е ясен, от него се отделят значителни средства. Няма табута. Ще разгледаме всички мерки. Там, където те са неефективни, ще предложим намаление, където им смисъл – увеличение. Аз, като човек, който през последната година се занимава с тази тема, съм благодарен на представителите на политическите партии за много конкретните предложения и желанието, действително да мислим в една посока, без да политизираме проблема. Най - лошото, което можем да направим по темата с демографията, е да я обуем в партийни обувки и да я използваме за партийни цели", категоричен бе Калфин.

"За да задържим младите българи и да върнем тези, които вече са излезли от страната като икономически мигранти, трябва да осигурим добро равнище на заплащане и качество на живот. Обсъждахме безплатния достъп до ясли и детски градини, насърчаване на отговорното родителство, мерки за ранно включване на децата, за да се социализират по-лесно. Говорихме и за мерки, насочени към младите българчета в чужбина – образование, обучение, българска идентичност, национално самочувствие и т. н.", обобщи вицепремиерът. 

"Конкретният повод за дискусията по демографската политика е идеята за провеждане на Консултативен съвет по национална сигурност", каза лидерът на АБВ и президент (2002-2012) Георги Първанов. И допълни: "Идея, която президентът прие и обяви, че има такова намерение. Формациите, които тук виждате представени, имаме намерение да изработим единна позиция, която да предоставим на този консултативен съвет, когато и да е той"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай