Цеко Минев: Това не са еколози, а лобисти

Цеко Минев: Това не са еколози, а лобисти | StandartNews.com

В лобизъм бяха обвинени екологичните организации, които протестират срещу развиването на зимните спортове у нас. Възмущението си в предаването на Димитър Цонев по БНТ изрази лично Цеко Минев, уважаваният ланкер и шеф на българските ски.

Той даде пример със сайта на коалицията от екологични организации. От 2007 година насам там има 270 публикации за ски курортите ни, но в същото време между нула и три за сериозните изсичания на гори, замърсявания на въздуха или водите, които са не само доказани, но и санкционирани сериозно от ЕС.

"Най-странното е, че тези хора се "грижат" най-вече за ските. Това не са еколози, а лобисти", каза Цеко Минев, "Много пъти сме опитвали да говорим с тях, но това е целенасочена кампания срещу българските ски от 10 години насам. Екологичен проблем? Те са скрити зад тази маска. Получават много пари за това нещо по програми на ЕС и министерствата".

И даде пример от фонда за лечение на деца: "Това минава границата на морала, това е цинизъм! 12 000 деца миналата година са лекувани за 11 милиона лева. В същото време някои хора са получили 14 милиона лева за лешоядите - по 250 000 на птица. Какво ще ги правят? Почти едни и същи хора печелят тези поръчки. Това е конгломерат от 10 сдружения. Зад тях са 10-15 човека, които се редуват при печелене на поръчките".

Той не поиска помощ от държавата, а само веднъж завинаги да се вземе решение. "Нека държавнически заявим: ще развиваме ли зимните спортове и инфраструктура. Ако кажем "не" - всеки си носи отговорност. Но 10 години махалото е в едната посока - на зелените", възмути се още Цеко Минев. И даде пример, че дори при премиера на Франция има доклад, че България има страхотно бъдеще и може да стане сериозен конкурент като световна ски  дестинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай