Цацаров: Прокуратурата не влияе на изборите

Главният прокурор информирал веднага президента за бюлетините в Костинброд

Цацаров: Прокуратурата не влияе на изборите | StandartNews.com

София. На специална пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров изложи веществени доказателства заради обвиненията срещу Прокуратурата, че с намесата си по случая Костинброд, където блокира 350 хил. бюлетини, е свалила подкрепата за политическа партия с 5 - 6 процента. Ние нямаме нищо общо с намеса в изборния процес, заяви той.

"Заради скандала в Костинброд в печатницата на "Мултипринт", тъй като по отношение на Прокуратурата се чуха всякакви факти и мнения - включително и твърдение, че се е намесила в предизборната борба и че е свалила подкрепата с 5 - 6%, ще представим веществени доказателства", анонсира в началото на пресконференцията Цацаров.

По думите му "в петък, 10 май, постъпват сигнали и единият от тях е за печатницата на "Мултипринт", внесен от Мая Манолова. Сигналът е даден на ДАНС, която прави проверка и дава случая на СГП". Веднага след получаване на справката от ДАНС и образуване на досъдебното производство Цацаров е информирал по телефона президента Росен Плевнелиев в 22 часа вечерта. Първото, което Плевнелиев постави като незабавна задача, бе организирането на охрана на намерените бюлетини, поясни Цацаров.

"Предложих на президента, че разумният подход би следвало да бъде, че до приключване на изборите, Прокуратурата да не изнася информация. Това не е отчет на Прокуратурата пред държавния глава. В ден за размисъл и изборен ден това е нормално взаимодействие; той следваше да бъде информиран за това, което Прокуратурата е установила", каза Цацаров."На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 часа поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия. За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техният резултат с 5 - 6 %. Реакцията на лидерите на останалите политически партии беше експлоатация на събитието и трябва да бъде разгледана от ЦИК. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите, каза Цацаров. Единственият извод е, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позииця не съответства на моите разбирания за работата на институциите", добави Цацаров.

Обясненията на главния прокурор са в отговор на обвиненията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов от събота, че прокуратурата е станала участник в предизборната надпревара, и на днешното интервю на лидера на партията Бойко Борисов в столичен вестник, според когото скандалът с бюлетините е свалил с 5-6% подкрепата за формацията му и без него тя е щяла да спечели изборите.

По повод сигнала на "достойните прокурори" Цацаров разказа: "снощи в 23,30 ч. бях събуден от ваша колежка която ме попита чел ли съм, отговорих: не съм, спя. И я помолих да ми прати въпросния сигнал на "достойните прокурори".

64 досъдебни производства за нарушения на права на граждани са образувани от прокуратурата, стана ясно на пресконференцията.

Те се водят в различни райони на страната. 12 от досъдебните производства се водят по бързата процедура. 11 са за предлагане на имотни облаги срещу гласуване за определен кандидат на парламентарните избори. 3 досъдебни производства се водят за организирана група за купуване на гласове. По случаите във Враца, Поморие и Пловдив има задържани с мярка "задържане под стража". Вече има и осъден по бързата процедура на 5 месеца затвор. Друг дилър на гласове е осъден условно. И в двата случая е постигнато споразумение с прокуратурата, одобрено от съда.

И двете лица са купували гласове в полза на ДПС, поясни Сотир Цацаров. Работено е и по анонимни сигнали. Общо сигналите са 543. По всеки от тях е разпоредена проверка. По 385 от тях липсват достатъчно данни за извършено престъпление. По останалите случаи се работи, съобщи заместник главният прокурор Ася Петрова.

Очаквайте подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай