Цар и меценат от България почетни гости на църковен форум

Цар и меценат от България почетни гости на църковен форум | StandartNews.com

Истанбул. Българският цар Симеон II и предприемачът-спомоществовател Йордан Динев бяха единствените почетни гости от България на православната среща, която завърши в Истанбул в събота.

 

Те присъстваха на форума по личната покана на вселенския патриарх Вартоломей Първи.

 

Българската православна църква участва в срещата с пет членна делегация, водена от патриарх Неофит. В своето изказване на форума той посочи, че датата на провеждането на форума съвпада с датата, на която преди 1144 години е била учредена първата Българска архископия в Плиска.

 

В продължение на три дни православни патриарси заседаваха в сградата на вселенската патриаршия в Истанбул под председателството на Вартоломей Първи. Главите на православните църкви решиха свикване на Велик събор на православните църкви през 2016 година в Истанбул. Всепреславният събор – първият от 787 година насам. Форумът ще се състои в историческата църква „Света Ирина" – катедрален храм, близо до „Света София".

 

На заключителната вечеря Вартоломей обърна специално внимание на Симеон и на българския ктитор Йордан Динев. Протоколът на Вселенската патриаршия постави Симеон отдясно на вселенския патриарх. Двамата се познават добре от годините, през които вселенския патриарх е живял като митрополит в Западна Европа. Преди вечерята Вартоломей подари специална броеница на Йордан Динев, с когото разговаря продължително време.

 

Вселенския патриарх добре познава българския ктитор. През май 2010 година той лично благослови построената от Братя Диневи църква „Свети Власии" в едноименния град. Пак тогава Вартоломей присъди най-високото отличие на двамата спомоществователи за дейността им в полза на източноправославната църква. Оглавяваната от двамата предприемачи фондация „Памет българска – Братя Диневи" е изградила четири църкви, през месец май тази година предстои откриването на новият им пети храм в старозагорското село Дядово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай