Трябват регистри за продажбата на оръжие

Трябват регистри за продажбата на оръжие | StandartNews.com

Психично болни и престъпници се разхождат законно въоръжени у нас. Шокиращите данни бяха огласени след прокурорска проверка за контрола върху издаваните разрешителни. Домашни насилници, разследвани и осъдени са ползвали пистолети, пушки и боеприпаси. МВР няма регистър на разрешителните и не осъществява ефективен контрол, обяви ръководителят на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. "Стандарт" потърси за коментар на ситуацията Константин Маджаров, търговец на оръжие.

Константин Маджаров, търговец на оръжие

Режимът за продажба на оръжие на частни лица е регламентиран ясно със закон от 1998 г., който пък се базира на съответната европейска директива от 1992 г. Не съм аз човекът, който ще става адвокат на МВР и служба "Контрол върху общоопасните средства", но ако има проблеми с това, че оръжие могат да закупят психично болни хора, то те са в Министерството на здравеопазването. Сега един човек, ако е имал подобни проблеми, лекувал се е и е регистиран като психически лабилен някъде в провинцията, няма проблеми да дойде в София и да си купи пистолет, ако има чисто съдебно досие. Просто липсва единен национален регистър на такива хора.

Но няма да се създаде такъв, защото лекарското лоби е против

Аз гледам контролните органи дали са издали на лицето разрешение. Не се интересувам от пътя, по който го е получил. Дали той си купува десети или 20-и пистолет - не е в моите правомощия да решавам дали той има нужда от такова оръжие или няма, след като са му разрешили. Това е по повод огласения случай на човек с разрешително за 17 оръжия, сред които и лека картечница. Всеки може да дойде и да си закупи пистолет или пушка, ние му попълваме съответните документи, той отива и си го регистрира. За мен е по-важно да има повече разрешителни, защото трябва да има от какво да живеем. Колкото повече разрешителни, толкова повече търговия. В същото време е вярно, че има пропуски в системата с даването на разрешителни и последващия контрол. Те трябва да се изчистят - някъде с правилници, на друго място с наредби, но най-важното е -

трябва да се създаде единна база данни

Докато не се дадат пари от бюджета, ще продължава вътрешноведомствения и междуведомствения хаос. Просто и ясно. Регистърът е същото - за него трябват пари, за да се поддържа. Отворете Закона за контрол върху общоопасните средства и вижте как се разпределят парите, които се събират от държавни такси. Има четири други различни други условия, от които зависи как ще се похарчат тези пари. Не може дирекция на полицията да събира годишно около един милион лева за разрешителни и за системата да не се заделя нищо. Как ще се самоиздържа тази система, ако не се харчат пари за нея?
Законодателно трябва да се премахне "обоснованата необходимост" при раздаване на оръжия. Защото, освен документите, които е необходимо да съберете, да докажете, че сте си платили данъците, че не сте регистриран за умишлени престъпления от общ характер, отивате в районния съд и има един критерий "обоснована необходимост". И на базата на него на даден човек разрешават да притежават по десет оръжия, на други не им се дава нищо.
След като лицето Х е доказало пред органите на МВР, че има необходимост да притежава 10 оръжия, на него са му разрешили. Вие утре отивате, органите на МВР преценяват, че нямате нужда, никой не ви заплашва, не сте ловец. Казват ви - благодаря ви много, имате всички необходими документи, но нямате нужда от оръжие.

Записа Константин Събчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай