Тристранката обсъжда стажантски договори

Тристранката обсъжда стажантски договори | StandartNews.com

София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди въвеждането на специален договор за стажуване при работодател. Това може да стане с планираните поправки в Кодекса на труда. Тристранката заседава под ръководството на вицепремиера Зинаида Златанова.

Според новия текст всеки младеж, който има диплома, но няма опит по специалността, ще подписва договор при започване на стаж при работодател, като заплатата му не може да бъде под минималната за страната. Правителството и социалните партньори ще обсъдят и някои от мерките за намаляване на административната тежест.

Идеята за въвеждане на стажантски договори беше оформена още при управлението на ГЕРБ, като целта беше да се даде възможност на младите хора да натрупат стаж, който да се зачита за трудов и осигурителен, припомня Дарик.

Сега поправката има за цел и да се бори с младежката безработица, обясни социалният министър Хасан Адемов.

На заседанието във вторник ще бъдат обсъдени и мерки за намаляване на административната тежест, свързани с установяването, разследването и регистрирането на трудови злополуки, удължаването на работното време и приемането на декларация по член 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Ще бъде разгледан и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Емил Райнов и група народни представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай