Тристранката обсъди промени в данъчните закони

Тристранката обсъди промени в данъчните закони  | StandartNews.com

София. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда пакет от промени в данъчните закони за 2014. Едно от предложенията е да отпаднат облекченията за млади семейства с ипотечни кредити, засилва се и контролът върху рисковите стоки, с които се правят най-много ДДС измами.

Държавата предлага от догодина да отпаднат данъчните преференции за младите семейства с ипотечни кредити. В момента те приспадат от данъците си лихвите по тези кредити. Според държавата, администрирането на мярката не е ефективно, а Европейската комисия третира тази мярка като дискриминация, обясни заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. "Европеската комисия счита, че със засега действащата преференция е налице , но има дискриминационно отношение по отношение на лицата, които в България получават доходи, но са местни лица за друга държава-членка."

Според КНСБ, отнемането на преференцията не е обосновано.

"Няма никакъв бюджетен ефект, тъй като става дума за около 6 000 души и бюджета нищо няма да загуби, а създава едно негативно впечатление у младите семейства", заяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

В Закона за местните данъци и такси е залегнало намаляване на данъците за екоавотомобилите. Синдикати и работодатели коментират, че са нужни промени и в таксата за смет и начина за изчисляването им.

По-широк кръг на общините с висока безработица, в които фирмите, които откриват работни места да се ползват с данъчни облекчения, е промяна обсъждана в закона за корпоративното подоходно облагане. Има и идея изискването за такава община е да не е 35% а, 25 на сто от средната за страната безработица.

Тристранният съвет обсъжда и ще има ли акциз върху природния газ за автомобилно гориво, тъй като от 2014г. се готви поскъпването му заради въвеждане на минималните нива.

От догодина земеделските производители ще ползват данъчни облекчения при акцизите за горива. 70 милиона лева се предвиждат като държавна помощ за тях. Чрез ваучерна система държавата ще покрива част от платения акциз.

"От тези ваучери ще могат да се възползват около 75 000 земеделски производители като тя се предоставя, както за обработване на земеделски земи, така и за използване на ливади и за отглеждане на животни", уточни Петкова.

С друга промяна се въвеждат по строги критерии за ползване на облекченията от инвеститорите в общините с висока безработица. Сега те приспадат инвестициите си в такива общини от данъците, но това не намалява безработицата. затова ще се въведе изискване.

"Част от персонала да бъдат служители, които живеят в тази община, за да се намали безработицата в тази община. В момента има общини, в които средната безработица е с 35% по висока от средната за страната ни. Ние предлагаме този процент да бъде намален на 25, като по този начин ще могат да бъдат включени допълнително подобщини", каза Петкова.

От догодина рискови стоки, с които се правят ДДС измами, ще са под особен надзор и ще се следят на територията на цялата страна. В това число влизат плодове и зеленчуци, захар, месо, и други бързооборотни стоки.

На заседанието преди две седмици синдикатите се противопоставиха на промените в Данъчно-осигурителния кодекс. На днешното заседание може да бъде повдигнат въпросът за осигурителния праг и повишението на пенсиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай