Тръгнаха проверки по казаните

Тръгнаха проверки по казаните | StandartNews.com

София. В цялата страна митнически инспектори правят проверки на казаните за ракия. Най-честите нарушители са хора, които варят ракията при домашни условия. Глобата за първо нарушение е до 1000 лева, а при повторно - сумата се удвоява.


32 пункта за варене на ракия са регистрирани в района на Търговище. От тях 4 са частни, а останалите са на кооперации. Инспектори проверяват лицензите, условията в обектите и декларирането на произведеното количество.

"В един дневник описваме плодова или гроздова ракия се вари, количества и смятаме алкохолните градуси и литрите, на базата на което ние пък внасяме акциз в митница Търговище", обясни Емил Попов, председател на РПК Търговище, пред бТВ.

Според Закона за акцизите за литър произведен алкохол в пунктовете трябва да се плаща 2.20 лв, за количества над 30 литра таксата се удвоява. За да не се дават пари, най-често се вари ракия при домашни условия, с пригодени устройства.

"Тези частните казани са незаконни работи, но хората от немотията си правят вкъщи, понеже варят в по-малки количества. При нас оборотът намалява", обясни Исмет Ахмедов, отговорник на пункт за изваряване.

Кооперацията в Търговище има 13 легални казана, в които на година се варят по около 2 тона ракия.

Проверяващите обаче смятат, че реално произведеното количество алкохол в района е три пъти повече. Проверките по пунктовете продължават.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай