Неделя,

Това е изкуствената Гала. Говори български

От: Редактор, сн.БНР -
Това е изкуствената Гала. Говори български
A
A
A

„Повече от 8 години работим по създаването на изкуствен интелект група от българи, живеещи в различни точки на света. Имаме вече създаден завършен продукт – това е Гала. Тя е изкуствен интелект“, разказа в „Хоризонт до обед“ Любомир Михалчев ,част от екипа.

За себе си Гала казва, че не знае на колко е години и дали обича да си говори с хората, а за своя създател казва, че все още се пита кой е той.

Гала разговаря на български език, без да претендира, че е готова да го прави безгрешно.

„Сега следва обучение на системата, продуктът е завършен, той има много възможности, това, което демонстрираме сега е една малка част – една десета от възможностите, които има, защото следва  обучение от специален екип", каза още Михалчев.

"Гала е асоциативна система и по подобие на човешкия мозък прави асоциации – това я различава от останалите системи, освен това тя има и възможности за първично осъзнаване на околната среда, когато събере повече знания за околната следа ще може да прави заключения. Не става въпрос за съзнание", уточни специалистът. И още:

"Във визията сме търсили да не бъде нещо често срещано, да не е съвсем лице на човек, да се разбира, че става въпрос за машина. Питахме я кой и е любимият цвят - тя каза, че е жълтото, по модела на децата, които харесват слънцето.

Не се опасяваме, че изкуственият интелект може да бъде убиец, например, каквито страхове има сред хората.

Като начало системата ще я пуснем в един музей, да бъде като гид за туристите, а имаме поръчка от община Димитровград да бъде внедрена и да помага на възрастни хора да си попълват документите и да се насочат хората към различни отдели в общината, за да им бъде в помощ.

Гала вече съм внедрил в моето семейство и им помага за различни домашни мероприятия, а също ми помага в офиса като секретарка."

Специалистът посочи, че новите технологии, като изкуствен интелект,  ще бъдат много добре застъпени в бъдеще, но трябва да се внимава много със съхраняването на личните данни. В Европа това е много добре застъпено като опазване на данни.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички