Топ готвачи искат професионално образование в училищата

Топ готвачи искат професионално образование в училищата | StandartNews.com

Велико Търново. Националната асоциация на готвачите настоява за въвеждането на професионално образование в средните училища.

Според председателя на Българската асоциация на професионалните готвачи Андрей Токев в образователната система, подготвяща кадри за бранша, трябва да се приложи западният модел. Той включвал повече практически часове в заведения и ресторанти.

„От няколко години настояваме за въвеждане на т.нар. дуално обучение, като сме получили подкрепа от подобни на нашата структури в Германия и Австрия", каза топ готвачът .

Във Велико Търново кулинарите проведоха ежегодната си среща на която си "свериха часовниците" с най новите постижения в гурмето. Сбирката е посветена на Международния ден на готвачите. Празникът им започна от Катедралния храм „Рождество Богородично" където беше отслужен молебен за здраве. Повече от 30 души от заето в бранша от цялата страна дефилираха с шествие по главните улици, след което поднесоха цветя на паметника „Майка България". В парк Марно поле готвачите направиха малка демонстрация и почерпиха с вкусотии.

"Идеята на подобен род събирания е да обменим опит, да насочим общественото внимание към нашата професия и да покажем на младите, че трябва да се гордеят с нея. Избрахме Търново, тъй като историята и кухнята са взаимно свързани. Чрез състезанията, които организираме, искаме да подобрим уменията на младите колеги. Интересът към професията сега е по-малък от очакваното, но с образователните реформи това трябва да се промени", надяват се от бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай