Топ 20 любопитни факти за кралското семейство

Вижте ги!

Топ 20 любопитни факти за кралското семейство | StandartNews.com

1. Кралица Елизабет II празнува два рождени дни - на 21 април 1926, когато е родена, с частно семейно празненство, както и през втората събота на всеки юни, когато отбелязва празника си с поданиците чрез публичната церемония "Trooping the Colour".

2. Следване на протокола: Когато се срещат с кралицата, мъжете трябва да наведат глава, а жените учтиво да се поклонят. В днешно време ръкостискането също е прието. Първоначалното обръщение към Елизабет II винаги трябва да е "Ваше величество", а след това "Госпожо". 

3. Кралицата е рекордьор: На 94 години, Елизабет II е най-дълго задържалият се на трона британски монарх и е най-дълго задържалият се активен монарх в света. Тя се възкачва на трона през 1952, когато е на 25.

4. Поданиците нямат право да се докосват до кралските особи. Въпреки че правилото е малко старомодно, все още е в сила до известна степен. Младите кралски особи днес са по-разчупени и нямат против физически да се поздравяват с обществени личности, знаменитости и дори с жителите. 

5. Членовете на кралското семейство трябва да внимават, когато приемат подаръци. Хари и Меган получиха много подаръци, изпратени от феновете им за бебе Арчи, но това противоречи на протокола. Кралските особи по принцип нямат право да приемат по толкова спокоен начин подаръци - техният произход и мотивите зад изпращането им трябва първо да бъдат изяснени, за да могат те да ги приемат. Също така всички подаръци, изпратени към който и да е член, принадлежат на цялото семейство. Затова Елизабет II решава какво да се случи с тях.

6. Кралските особи нямат право да дават автографи, а селфитата също не са особено приети. Това правило е за безопасна мярка, за да се предотврати фалшифицирането на подсписите на членовете на семейството. Снимките понякога са позволени при по-младите кралски особи, но са абсолютно забранени с Елизабет II.

7. Има причина за яркия гардероб на кралицата, която носи зелено, розово, жълто и най-вече синьо - тя трябва да бъде лесно разпознаваема в тълпата, особено по време на кралските ангажименти.

8. Елизабет II може да пътува без паспорт. Британските паспорти се издават в името на Нейно величество кралицата, като самата тя не се нуждае от документа. Но всички останали членове на семейството са задължени да имат. 

9. Елизабет II няма нужда и от шофьорска книжка и никога не се е явявала на изпит за управление на автомобил. Причината е същата - шофьорските книжки се издават в името на Нейно величество кралицата, самата тя не се нуждае от документа. Совен това тя не е задължена да има регистрационен номер на автомобила, който управлява.

10. Елизабет II винаги пътува с резерв от собствената си кръв. При напускане на Великобритания, тя винаги е придружена от екип от 34 души, включително и кралски военнослужещ лекар, както и кръвна банка за всеки случай.

11. Ако Елизабет II спре да се храни, останалите също трябва да оставят приборите. Според протокола, независимо дали е частно или официално събитие, всички, включително и останалите членове на семейството, трябва да се ръководят от действията на кралицата. Също така тя мрази чесън, затова той никога не се сервира на кралската маса. 

12. Елизабет II обича да си попийва. Тя пие вино за обяд и шампанско или мартини за вечеря.

13. Кралицата спря да развъжда кралските си коргита през 2015-а, защото не може да понесе да ги изостави след смъртта й. 

14. През Втората световна война кралицата е била военен механик. Тя е единствената жена от кралското семейство, която някога се е присъединявала към военните служби и е единственият жив държавен глава, служил през Втората световна война.

15. Членовете на кралското семейство трябва да искат позволението на Елизабет II, за да се венчаят. Също така никой извън двора няма право да стане крал или кралица, какъвто е и случаят с принц Филип и Кейт Мидълтън. 

16. Всеки, който се венчае за член на кралското семейство, го очакват много промени. Меган Маркъл, например, трябваше да бъде покръстена от Църквата на Англия и да изтрие всичките си социални профили. 

17. Членовете на кралското семейство са двуезични. Елизабет II, например, говори перфектно френски. Малките Джордж и Шарлот в момента учат испански.

18. Принц Чарлз не изтисква собственоръчно пастата си за съби. Той има стриктен сутршен режим и един от прислужниците му го прави вместо него.

19. Членовете на кралското семейство отаварят подаръците си на Бъдни вечер, спрямо немската традиция, защото бащата на Елизабет II - крал Джордж, е от немски произход. 

20. Членовете на кралското семейство се претеглят преди и след коледния обяд. Този странен обичай датира от началните години на 20-ти век, когато крал Едуард VII се притеснявал, че хората не се хранили достатъчно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай