Точните обувки за здрави стъпала

Точните обувки за здрави стъпала | StandartNews.com

Решението на болките в краката в повечето случаи е със смяна на неудобни обувки. Траен мазол, буниони и сгънато пръстче са дефекти от детството след носене на тесни обувки или по-малък номер, а плоскостъпието – от наднормено тегло, пише ladyzone.bg.

От прехвърлянето на тежестта на цялото тяло върху метатарзалната област (възглавничката зад пръстите на краката) се променя геометрията и посоката на векторите на всяка една костица в тази област. Резултат от това са буниони (кокалче на палеца) и усукани пръсти, които са свързани с неприятни болки. Затова се казва, че модата и здравето са срещуположни категории.

Оказва се, че дамските обувки тип балеринки с равни подметки не разпределят правилно тежестта на тялото върху стъпалата. Така областта на петата е силно натоварена и е въпрос на време да се почувства болка. Сводовете на стъпалата са "амортисьорите", които осигуряват плавност при ходене, по-лесно оттласкване на краката от повърхността и напасването им към различни неравности. Обувките пантофки са неподходящи и за жените с плоскостъпие (дюстабан), и за тези с високи сводове на краката. На пазара има стелки, които стабилизират свода на стъпалото и подпомага естественото движение на крака, освен това абсорбират влагата и изсъхват бързо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай