Тези храни нямат срок на годност

10 продукта, които не губят качеството и хранителната си стойност с течение на времето

Тези храни нямат срок на годност | StandartNews.com

Когато срокът на годност, особено на храни, изтече не можем вече да ги консумираме, ако не искаме да си нанесем вреда на здравето. Има обаче продукти, които на практика не се развалят с години и дори векове (!) и не е нужно да се притесняваме за срока им на годност.

Money.bg разказва за 10 продукта, които не губят качеството и хранителната си стойност с течение на времето.

Мляко на прах

Ако млякото на прах е произведено в съответствие с технологията и опаковано в херметически контейнер, този хранителен продукт може да се съхранява за неопределено време, без загуба на вкус и хранителни качества.

Соев сос

Дори в отворен съд соевият сос не се разваля поне 3 години. В запечатаните опаковки срокът на годност на този продукт се увеличава, но това зависи от качеството на продукта, метода на производство и температурата на съхранение.

Ако соевият сос е естествено ферментирал, той може да се съхранява до 2-3 години. Съставът не трябва да съдържа консерванти.

Кленов сироп

Оказва се, че кленовият сироп може да се съхранява за неопределено време в запечатани опаковки. След отваряне на опаковката, продуктът е годен за консумация в продължение на няколко години, ако се съхранява на студено място.

Ориз

Оптималните условия за съхранение на ориза са при до 4,5 ° C. Зърното трябва да се съхранява в пластмасови контейнери или стъклени буркани. В хода на изследванията се оказа, че оризът може да се съхранява 30 години, без да губи своите качества.

Зрял боб

След като изследвали 30-годишен зрял боб, университетски учени отбелязват, че продуктът се е променил на външен вид, но все още може да се яде.

Сол

Солта е минерал, а не хранителен продукт, така че не се разваля. Но влагата е опасна за солта, защото минералът я абсорбира и тя става твърда. Но качествата на солта са запазени.

Срокът на годност на йодираната сол е около година. Това се дължи на летливостта на йода от състава, но и след това той става обичайно готвене.

Силните спиртни напитки

Спиртните напитки като коняк, ракия, уиски, ром, водка нямат срок на годност, ако се съхраняват на хладно, тъмно място и в запечатени съдове.

Оцет

Когато се съхранява на тъмно, студено място в херметически контейнер, оцетът няма да загуби качеството си в продължение на много години.

Захар

Захарта на кристали и пудрата захар, поставени в запечатани съдове, ще се съхраняват за неопределено време. Важно е да се избягва попадането на влага в съда.

Пчелен мед

В запечатан контейнер медът се съхранява завинаги, тъй като бактериите не могат да оцелеят в него. В египетска пирамида археолозите откриха мед на възраст 3 хиляди години, решиха да го опитат и продуктът се оказа годен за консумация…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай