Тежка остава обстановката в Североизточна България

Тежка остава обстановката в Североизточна България | StandartNews.com

София. Зимната обстановка в страната остава усложнена. Пътни проблеми има предимно в Северна и Североизточна България, където още в неделя Варна беше скована от лед.

Жълт код заради силен вятър и снеговалеж е обявен за областите Силистра, Добрич, Шумен, Разград и Варна. В тях ще продължи да духа умерен до силен вятър от север – североизток. Ще вали сняг и ще има снегонавявания.

В Силистра няма да работят детските градини и ясли, и са обявени три неучебни дни до сряда, а във Варна такъв е понеделник.

В останалата част от страната велижите спират, а облачността се разкъсва.

В София основните улици са почистени и няма проблем с градския транспорт, каза пред бТВ кметът Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че вече е разпоредено на почистващите фирми да навлязат и в малките улици. Кметът призова гражданите и фирмите да почистят пред домовете и офисите си, за да могат и пешеходците да се движат спокойно в града.

Минималните температури на повечето места ще са между -10 и -5 градуса, в крайните югозападни райони -4 до -2 градуса. В София те ще са от около -9 градуса. Максималните температури ще бъдат от -6 градуса в североизточните до 5-6 градуса над нулата в крайните югозападни райони. В София се очакват около 0 градуса.

От пътната агенция препоръчват на шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми и да карат със съобразена скорост.

Около 3000 машини се включиха в почистването на републиканските пътища в неделя. Те са проходими при зимни условия, но на много места са въведени ограничения.

Най-тежка е ситуацията именно за камионите. На много места в страната има забрана за придвижването им.

Сложна е обстановката и на пътя Русе-Бяла.

В Силистренско в шест селища няма вода, няколко са без ток. Тежкотоварните автомобили са спрени от движение. На някои места преспите са над метър и 40.

В Бургаско четири селища също останаха без ток в продължение на повече от 11 часа.

Ограничение на трафика на кораби е въведено на пристанище Варна. Наложена е забрана за маневриране на кораби, която важи за всички портове и канали. Причината е силен вятър, който затруднява движението на плавателните съдове. Времето в района на пристанището е облачно, вятърът е с пориви до 14-15 м/с. Вълнението на морето е 4-5 бала.

Проходът на Републиката - Хаинбоаз е затворен за товарни автомобили над 10 тона. Няма въведени ограничения за движение на моторните превозни средства през проходите Предел и Папаз чаир в област Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай