Тежка катастрофа на "Хемус", има жертви

Румънски тираджия заспа зад волана и погреба двама мъже

Тежка катастрофа на "Хемус", има жертви  | StandartNews.com

София. Кървава катастрофа отмени тържественото рязане на ленти за старта на новия участък на магистрала "Хемус" край гара Яна. Двама мъже загинаха, а петима души бяха ранени, след като цистерна с румънска регистрация се вряза в два ТИР-а и две коли на аутобана.

Кървавото меле стана половин час преди официалното откриване на пътната връзка между Софийския околовръстен път и "Хемус". След инцидента официалното рязане на лентата беше отменено, а транспортният министър Данаил Папазов дойде на мястото на катастрофата. Пред БНР той съобщи, че ТИР с румънска регистрация, превозващ олио, се е врязал в колоната автомобили, намалили скоростта заради очакваната "тапа" отпред. По непотвърдена засега информация шофьорът на комшийския камион е заспал и не е успял да реагира навреме, за да спре. При огледа под един от тировете е открит електромобил.

Първоначално се смяташе, че загиналите са трима, но впоследствие се оказа, че става дума за двама мъже. Единият е издъхнал в буса, докато се е прибирал към столицата със снаха си и внучето. Те са леко пострадали. Друг мъж във "Фолксваген Голф" също е загинал на място зад волана на колата си. При първоначалния оглед полицаите помислили, че в колата има двама мъже. Няколко часа бяха нужни на екипите да рзчистят пътя и да разрежат ламарините, за да спасят оцелелите. Един от шофьорите на ТИР беше заклещен и час спасителите се опитваха да го извадят оттам.
В стабилно състояние и без опасност за живота са 11-годишно момиче и 22-годишен мъж, пострадали в катастрофата, съобщиха от "Пирогов". Друг мъж на 42 години е бил прегледан и освободен за домашно лечение.

Близо два часа след катастрофата движението на входа на София по магистрала "Хемус" бе блокирано. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева присъства на водосвета и молебен за здраве, които свещеници извършиха на мястото на дългоочакваната пътна връзка. След това трасето бе пуснато за движение. Терзиева призова за безопасно шофиране по пътищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай