Терористите показаха сила, България е реална цел

Терористите показаха сила, България е реална цел | StandartNews.com

С атентатите в Брюксел терористите показаха сила, а България е не само потенциална, но и реална цел на терористите. Тази теза застъпи в студиото на bTV бившият шеф на българското разузнаване Кирчо Киров. Според него вчерашните атаки в Брюксел, дошли след ареста на заподозрения за кървавите нападения в Париж Салах Абдеслам, са дело на друга терористична клетка и представляват „сериозна демонстрация на сила".

„Отговорността в голяма степен трябва да се търси от специалните служби на Белгия, но и на Франция", коментира Киров вчерашните атентати. По думите му, те са били терористична операция със сериозна логистика.

Експертът е убеден, че именно от службите на Белгия и Франция се очаква да разполагат с изпреварваща информация за действията на джихадистите. "За целта е нужна добра агентурна мрежа, каквато явно няма в изключително затворените мюсюлмански общности", прецени експертът. Той е категоричен, че България е не само потенциална, но и реална цел на терористите.

"Израел, Русия и САЩ са държавите, които работят ефективно срещу тероризма и разполагат с изпреварваща информация за действията на групировките. На техния фон европейските служби нямат абсолютно никакво агентурно присъствие", коментира темата и бившият съветник на премиера по външнополитическите въпроси Боян Чуков. Според експерта в момента на Стария континент се наблюдава разграждане на силовия сектор. Той смята, че, за да не се стигне до негативни варианти, е нужно да се тръгне към реална борба с екстремизма. „Координация в Европа не може да има, не може едно много мощно разузнаване да сътрудничи с едно дребно разузнаване, което не може да си позволи да плаща заплати", подчерта Чуков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай