Тео стяга куфар книги за Острова

"Интеграл" и "Стандарт" пращат младия биолог на курс по английски

Тео стяга куфар книги за Острова | StandartNews.com

София. Кампанията на "Стандарт" "Възкреси доброто" стана повод един млад биолог да стъпи за първи път в Англия. Ученикът от НПМГ Теодор Трифонов, за когото "Стандарт" вече писа, получи в навечерието на Великден шанса да учи езика на Шекспир на Острова. Дава му го консултантска компания за образование в чужбина "Интеграл", която организира у нас и едно от най-големите изложения - "Световно образование". Бронзовият медалист от европейската олимпиада по природни науки ще прекара през август две седмици в езиковия център London Docklands в сърцето на Великобритания. Тео ще има възможност не само да подобри английския си, а и да опознае британската столица заедно с връстници от Европа и Азия. И да прецени харесва ли му в чужбина - преди да направи окончателния си избор къде да учи.

"Дали ще ми стигне една раница с книги? Не, май по-добре да взема електронен четец", вълнува се Теодор. Момчето, в чието CV наградите и отличията надхвърлят страница, поглъща, кажи-речи, по книга на ден. Така че въпросът съвсем не е безпочвен - любимите четива може да се окажат свръхбагаж по време на полета. Макар че едва ли ще има много свободно време - програмата е достатъчно интензивна, предлагайки по "щипка" от всичко - учене, контакти с връстниците и пътувания всеки ден.

В "Интеграл" го посреща управителят Ирина Христова, според която Тео е едно от талантливите български деца, на които трябва да бъде даван шанс. Фирмата прави това не за първи път - по други програми тя е предлагала безплатни възможности за пътуване и на други деца. "Искаме да отправим към младите хора посланието, че ако полагаш достатъчно усилия, те се възнаграждават", разказва Христова.

Курсът, на който "Интеграл" изпраща Теодор, предлага 20 часа обучение по езика на седмица, както и възможност да опознаеш Лондон. Сред атракциите са целодневни

пътувания до Оксфорд и Кентърбъри

както и полудневни екскурзии - разходка с корабче по Темза, посещение на катедралата "Сейнт Пол", Британския музей. На финала той ще познава Лондон едва ли не като петте си пръста. "А ще успея ли да видя Природо-научния музей, казват, че бил нещо страхотно", вълнува се Тео. Оказва се, че той и Ботаническата градина в Лондон са двете неща, които привличат младия орнитолог като магнит. Не са включени в задължителната програма, но може пък да успееш да убедиш ръководителя си и останалите от българската група да отидете дотам в свободното време, разясняват му от "Интеграл". "О, аз съм добър в убеждаването! Дори, ако ръководителката ми вече е ходила там, не е била с човек като мен. И за нея, а и за връстниците ми ще бъде незабравимо преживяване", убеден е Теодор.

Обучението в Лондон ще бъде за него и шанс да се запознае с младежи от различни култури - центърът има езикова квота, затова е гарантирано, че ще има ученици не само от Европа, а и от Азия. Обучението започва сутрин в 9 часа, а следобедите са посветени или на екскурзии, или на спорт. Вечер има караоке, вечери на нациите, както и викторини, в които Тео има всички шансове да шашне останалите с познанията си по биология. Дори и ако в началото човек започне да учи в група за по-ниско ниво, напредне ли, бързо ще бъде преместен в друга. А на финала ще получи сертификат за завършен курс. Засега Тео е с ниво B1 - учи езика паралелно с немския, но е започнал подготовката си едва ли не от детската градина. "Вече поне 10 г. усвоявам английски", разказва момчето. Оказва се, не от тв каналите, защото семейството му

умишлено се е отказало от кабелна телевизия

Вместо това предпочитат пътувания сред природата - вероятно и това е предопределило избора на Тео и любовта му към животните. "Аз вярвам в звездата му", казва майката Силвия. И може би има основание - до момента Теодор постига нещата с лекота, просто защото обича това, което прави. Иска да продължи да учи навън, но да се върне у нас след завършването на университета. "В България има интересни неща, има какво да се прави", смята момчето. Естествено, мечтите му за бъдещето са свързани с любимата биология. "Няма животно, което да се страхува от мен", отговаря с шега той на въпроса "Имате ли страх от животни", който фигурира в анкетната му карта. Миналата година именно страстта му към орнитологията станала повод да си избере езиков курс в Австрия - в програмата имало шоу с грабливи птици. Вероятно ще открие нещо уникално и в Англия - чакаме с нетърпение да ни разкаже.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай