Телците във властта

Станишев, Йовчев, Стойнев, Манолова родени през ден

Телците във властта | StandartNews.com

Хладнокръвно преценяват реалността и взимат точни решения

Те са готови на компромис, но могат да открият внезапен огън по противника, ако усетят, че ги застрашава. Работят добре в екип, но винаги дебнат да не ги изпреварят. Могат много хладнокръвно да преценяват реалността, но в същото време са крайно податливи на емоция. Това са някои от качествата на представителите на зодия Телец. Благодарение на тях хората от този астрологичен знак се реализират успешно в своите професии. И бързо се издигат нагоре. Те са родени да ръководят и не се страхуват да взимат важни решения.

У нас повечето Телци във властта са мъже. Представител на тази зодия е лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев, който е роден на 5 май. Телец е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, а неговата рождена дата е 7 май. И икономическият министър Драгомир Стойнев е в групата на Телците. Той е роден навръх Гергьовден. Бившият министър на отбраната Николай Свинаров и ген. Иван Драшков също са представители на зодията. Сред дамите Телци във властта е Мая Манолова, зам.-председател на Народното събрание. Тя е родена на 4 май. Вицепрезидентът на България Маргарита Попова пък има рожден ден на 14-и. Представител на зодията е и д-р Антония Първанова. Тя е родена на една дата заедно с бившия главен прокурор Борис Велчев - 26 април.

Роденият под знака на Телец е от първите "съвременни" жители на Земята. Епохата на Телец в астрологията e датирана между 4300 и 1900 години преди Хр. В исторически план се свързва с изграждането на астрономически обсерватории, със създаването на календара и с появата на първите градове държави между реките Тигър и Ефрат (Ур, Урук, Аккат). Вероятно те са и първите земни жители, съзнателно и организирано обработвали земята, за да си подсигурят прехрана.

Телец е вторият подред астрологичен знак от символичната територия на зодиака и е първият знак от т. нар. земна тройка заедно с Дева и Козирог и първият от дванадесетте, които съставляват зодиакалния кръг. Наименованието му идва от латинското Taurus и разкрива присъствието на елементи от животинска сила (аналогия със символиката на проявите на бика в животинския свят) в поведението на хората. В астрологията представителите на Телец се приемат за стабилни, необичащи промените. В поведението им присъства хладнокръвна преценка на реалността, съчетана с много висок праг на емоционалност. Отделният човек е често меланхоличен, докато разсъждава прагматично, без да влага чувства, независимо от своята "женска" полярност. В група Телец работи лесно до момента, в който не осъзнае, че някой се готви да го изпревари. Готов е да

застъпва тезата за компромиса

и изчакването, ако събитията не го засягат пряко. Нечий опит да бъде прекрачена тази граница отбелязва с огън като по противник и доказва, че е научил нещичко за живота от примера на предходния знак - "огнения" Овен, но все още не е готов да използва силата на речта, на думите и на жестовете в отстояването на правата и интересите си, както би постъпил представителят на следващия знак - на "въздушния" Близнаци.

Ще си позволя само още една астрологична аналогия: между зодиакалните знаци Телец и Лъв. Обединява ги мястото, което заемат върху зодиакалната лента, предизвикващо у нас асоциации за ръководна, важна, обществена роля и позиция. Приема се, че Телец притежава поради изтъкнатото родство право да е първи сред равни и близък по правата в съвременното обществото до "царствения" представител на зодиака, знака на Лъв*.

Има едно събитие в историята на България, което много ясно и образно разкрива нрава, положителните качества и слабите страни на този знак. То е ключово за нашата нова и най-нова история. Звездната карта (хороскопът) на Априлското въстание предоставя сериозна основа и много възможности за прокарване на

аналогии между онова време

и сегашните процеси в световен план, както и за изводи за днешното положение в нашата страна.

Връщам се назад във времето. Априлското въстание се развива върху цялата, тридесет градусова територия на астрологичния знак Телец (важно е да се знае, че всеки от 12-те знака на зодиака разполагат също с по точно 30-ъглови градуси от неговия кръг) от 1876 година. И се спирам на датата 5 май (използвам датировка по тогавашния официален календар).

Историческият преглед позволява тя да се приеме за преломен момент от историческия акт. Дните около тази дата са времето на най-важната крачка към нашето Освобождение. Те препращат енергията на вдъхновителите, организаторите и на участниците в едно несполучило въстание към организирането им в реален, народен форум, какъвто е Събранието на Оборище. Астрологическите доказателства за горните твърдения са много и интересното е, че те (отново от астрологическа гледна точка) не са загубили актуалността си, независимо че от онзи ден до днес са изминали точно 138 години.

На датата 5 май Слънцето застава върху централния, върху най-силния градус от всеки знак, върху 15-ия градус от Телец. В онзи момент то е обградено от планети, които изискват от него да се изяви. Транзитиращото Слънце от знака на Телец в хороскопа на Априлското въстание е можело да се изяви своето консервативно-прагматично начало. Тогава участниците в бунта щяха да се приберат по къщите или да се крият в Балкана, докато отмине бурята. Но това не се случва. Те продължават своя път организирано и чакат дни наред в лоши метеорологични условия през една много студена и дъждовна пролет като настоящата да се съберат всички представители на села и паланки от тогавашната територия на България, за да изпълнят своята обществена роля на хора, готови за следващата голяма крачка. Слънцето от Телец влиза в своята обществена роля и стара част от историята ни. В този момент то се преобразява и приема за свои онези характеристики, който го доближават до изявите на знака Лъв, в синхрон с разбирането за силата на астрологичните аспекти между тези два знака.

Като всяко събитие Априлското въстание има своя астрологична карта. В нея Слънцето е на територията на астрологичния знак Телец

в компанията на планетите

Плутон, Хирон и Вулкан. Към онази дата от 1876 година те не са били известни, както и в този момент има много неизвестни фактори, които влияят и предопределят поведението ни. Известното в случая е фактът за присъствие на аналогични звездни констелации между онзи момент от историята и днешните положения от астрологичната карта на България.

Към тези общи положения се присъединява енергията от една точна квадратура на транзитиращото Слънце от Телец в аспект от 90 градуса към Уран от знака на Лъв и в "събиращ се" (уплътняващ се) съвпад с Плутон отново в Телец. Отсреща им, разположен на точно 180 градуса върху територията на Скорпион, се намира планетата Юпитер.

От 2008 година насам ние живеем в атмосферата на аналогичен астрологичен климат, вследствие на конфигурация от 90 градуса между две големи, обществени планети. Говоря за присъствието на изключително силния аспект между планетите Плутон и Уран. През 1876 година те са на териториите на знака Телец и Лъв, докато сега ги откриваме в знаците Козирог и Овен, но и тогава и сега техните места, изразени в градуси, образуват квадрат.

Квадратурата между Плутон и Уран не е невиждано събитие на небето и за човечеството. Светът е преживял дотук и се е възползвал от качествата на неизброимо количество подобни планетни аспекти. Именно хората на дадена географска територия, населението на една държава са проводниците на енергията на планетарните съчетания, която преобразува живота и историята на тяхната общност.

Към настоящия момент в политиката на България се изявяват активно хора, родени през годините от 1956 до 1962. Тогава Уран е в знака на Лъв като първоначално до 1958 година компания му прави Плутон и след това преминава към знака на Дева. В астрологията е прието да се казва, че заради продължителното им пребиваване върху територията на един и същ знак, те има силата да подарят на подопечните си (хората, родени през съответните години) общи черти в характерите. Уран, както и Плутон, са "обществените" планети, които определят поведението, изявите и смяната на поколенията.

Мисля си, че препратките към миналото и към звездните карти, съставящи Големия хороскоп на България, не са напълно лишени от смисъл, докато разглеждам дългия списък с имена и рождени дати на хората, които днес пишат нашата политика и история.

Представители на зодията

Мая Манолова - зам.-председател в 42-оро НС

Родена на 4 май, 1965 година

Роман Василев - прокурор в Апелативна специализирана прокуратура

Роден на 4 май, 1962 година

Сергей Станишев - лидер на ПЕС и БСП

Роден на 5 май, 1966 година

Николай Младенов - бивш министър на външните работи

Роден на 5 май, 1972 година

Драгомир Стойнев - министър на икономиката

Роден на 6 май, 1976 година

Муравей Радев - бивш министър на финансите

Роден на 6 май, 1947 година

Николай Свинаров - бивш министър на отбраната

Роден на 6 май, 1958 година

Минчо Казанджиев - кмет на Ловеч

Роден на 6 май, 1957 година

Цветлин Йовчев - вицепремиер и министър на вътрешните работи

Роден на 7 май, 1964 година

Веселин Божков - председател на КРС

Роден на 20 април, 1960 година

Любен Петров - бивш началник на Генщаба на БА

Роден на 22 април, 1938 година

Яне Янев - лидер на партия РЗС

Роден на 22 април, 1971 година

Борис Велчев - конституционен съдия

Роден на 26 април, 1962 година

Д-р Антония Първанова - лидер на НДСВ

Родена на 26 април, 1962 година

Ген. Иван Драшков - бивш директор на НСС

Роден на 29 април, 1956 година

Красимир Стефанов - бивш изп. директор на НАП, независим депутат от 42-ото Народно събрание

Роден на 29 април, 1971 година

Атанас Камбитов - кмет на Благоевград

Роден на 30 април, 1967 година

Минко Герджиков - бивш зам.-кмет на София

Роден на 2 май, 1955 година

Долорес Арсенова - бивш министър на околната среда

Родена на 7 май, 1964 година

Асен Гагаузов - бивш министър на регионалното развитие

Роден на 13 май, 1953 година

Росен Плевнелиев - президент на Р България

Роден на 14 май, 1964 година

Делян Добрев - бивш министър на икономиката

Роден на 14 май, 1978 година

Милош Поцков - директор на фонд "Пътища"

Роден на 14 май, 1945 година

Маргарита Попова - вицепрезидент на Р България

Родена на 15 май, 1956 година

Ген. Атанас Атанасов - бивш директор на НСС

Роден на 17 май, 1959 година

Димитър Стоянов - евродепутат

Роден на 17 май, 1983 година

Димитър Николов - кмет на Бургас

Роден на 18 май, 1967 година

 

(*Всички разсъждения са на основата на съвременното разбиране за характера, мястото и ролята на знаците в класическата астрология.)


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай