Телефон иззвъня под останките

Телефон иззвъня под останките | StandartNews.com

Багерите, които разчистват руините на хотел "Вероника", са спрели временно работа, тъй като телефонът на един от издирваните работници – Манол Манолов, е започнал да звъни, съобщава БГНЕС. Предполага се, че апаратът е бил в джоба му.

Преди минути зетят на Манол случайно решил да набере телефона му. Останал изненедан, когато отсреща чул свободен сигнал.
„Той ми каза: „Татко, на Манол телефонът му е включен и дава свободно." Веднага тръгнахме навътре с няколко други момчета да звъним по-наблизо, за да видим откъде ще се чуе. Спряха багери, за да има пълна тишина, молим се да го намерим жив и здрав", обясни пред БЛИЦ бащата на Манол Райчо Манолов.

Екипи започнаха да звънят и на телефона на друг от издирваните – Тодор Димитров, с надежда и той да бъде чут и по този начин да открият къде се намират затрупаните.

По-рано асансьорната шахта на хотел "Вероника", до която стигнаха спасителните екипи и бе разчистена, за съжаление беше празна. Там не откриха тримата затрупани работници. До нея се намира помещение, което е било нещо като ресторант и екипите се надяват евентуално там да са тримата работници.

"Няма никаква надежда и шансове за оцеляването на работниците", заяви пред БГНЕС Купен Пашов, директор на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна.

Около два часа преди хотел „Вероника" в комплекс „Слънчев ден" да се срути върху разрушаващите го работници, е имало забрана те да не влизат в обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила. Това съобщиха от Главна инспекция по труда.

Забраната е била от координатора на дейността, който е представител на строителната фирма „Планекс", наела подизпълнителя „Бултранспорт груп", който на свой ред наел трета фирма.

Според свидетелски показания, неизвестно засега лице е разпоредило, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и резачи и да продължат разрушаването на колоните, след като малък и по-голям багер не успели да разрушат хотела.

На това разпореждане се е възпротивил и техническият ръководител, който е представител на „Бултранспорт груп", но въпреки това работниците са влезли. Единият от групата в момента на инцидента е излязъл да вземе техника, благодарение на което не е сред засегнатите, посочиха от трудовата инспекция.

От информацията на ГИТ става ясно, че пострадалите не са в трудови правоотношения с нито едно от строителните предприятия, извършващи строително монтажни работи на обекта, като на двама не е проведен начален инструктаж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай