Тази събота в "Стандарт": Подарък икона "Богородица със златната ябълка"

Тази събота в "Стандарт": Подарък икона "Богородица със златната ябълка" | StandartNews.com

Дните на Великденския пост са време за смирение и размисъл. Време за духовно пречистване и търсене на истинския път към Бога. Но същевременно това е и време за чудеса. Време, в което молитвите, отправени с искрена вяра, се сбъдват. Затова всяка събота до Възкресение Господне - 20 април, в. "Стандарт" подарява по една осветена репродукция на най-прочутите чудотворни икони, съхраняващи се в българските църкви и манастири. За да имат читателите ни незримата подкрепа на нашите небесни застъпници.

Тази събота, 5 април, "Стандарт" ви подарява иконата на "Богородица със златната ябълка", която помага при безплодие. Иконата е осветена от архимандрит Арсений, духовен надзорник на Пловдивска епархия.

Не са малко чудотворните икони на Богородица у нас. Но едва ли има по-трогателна история от тази на светинята, станала известна като "Златната ябълка"

Тя се пази в храма на село Горни Воден, сега квартал на Асеновград. Празникът на тази икона се чества на петата събота от Великия пост, която тази година се пада на 5 април. Този отначало местен празник, свързан с едно чудо, извършено от Пресвета Богородица през далечната 1765 г. отдавна събира хора от цяла България. Ето как описва това монахът Ананий Клинис, който по това време е бил игумен на манастира "Св. св. Кирик и Юлита".

"В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена, Владичеца наша Богородица и приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресватата Богородица, наречена "Благодатна", която се намира в свещения стар храм в с. Воден. Чрез тази света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която като беше закъсняла поради дългия за празника на Благодатната Богородица Дева Мария не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност.

Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона "Благодатна Богородица Дева", взе я и я даде на жената като благословение, а тя като прие ябълката с гореща вяра се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка, тя употреби много средства и богата украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.

Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва".

След чудото с неплодната жена възниква традиция за празника, посветен на това събитие. Чудотворната икона на Божията майка се обкичва с венци от ябълки още от първия петъчен акатис на поста. Този обичай освен в храма в с. Горни Воден може да се види и в други църкви от Пловдивска епархия и представлява местна традиция. На чудотворната икона те престояват пет седмица до празника, а след протичането на последния пети акатис, те се раздават по време на празника на безплодните жени, за де се сдобият с рожба.

Много са чудесата, извършени от Божията майка, пред Нейната чудотворна икона през тези векове. Някои от тях са описани в пазещите се в местния музей поменици, за други съдим по дарените на иконата украшения, за трети се разказват и досега предания. Едно от тези събития възрастните хора в селото още помнят. То е свързано с царското семейство. Княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III, преспива в храма през 1934 г. и оздравява от дълго мъчеща я болест. За благодарност царят дарява на храма мрамор, с който облицоват пода и едно златно енголпие на чудотворната икона. Майката Божия продължава и до днес да твори чудеса и да дарява рожби на загубилите надежда бездетни родители.

Славата на "Златна ябълка" и почитта към нея излязоха от пределите на Асеновград. На 23 март, по молба на вярващите от Чепеларе, тя бе донесена за поклонение лично от Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, който оглави и празничната служба. Сигурни сме, че това няма да е последното й отиване при миряните от епархията. А може би извън нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай