Тайни рисунки в картина на Леонардо

"Мадоната на скалите" била замислена по съвършено друг начин

Тайни рисунки в картина на Леонардо | StandartNews.com

Една от най-известните картини на Леонардо да Винчи - "Мадоната на скалите", няма нищо общо с първоначалния замисъл на ренесансовия гений. Тайни рисунки, направени от Леонардо, са били скрити под картината, съобщи "Сън".

Мистериозните очертания разкриват първоначални проекции на Леонардо за ангела и бебето Христос, със "значителни разлики в това как изглеждат в готовата картина", отбелязват експерти. Националната галерия в Лондон - която подготвя "задълбочено изследване“ на работата на майстора на Ренесанса - предприела научни изследвания на картината "Мадоната на скалите“. Експертите прекарали месеци, използвайки техники за разгадаване на скритата композиция от 1508 година.

"И двете фигури са разположени по-нагоре на рисунката, докато ангелът гледа надолу към младенеца Христос в нещо като силна прегръдка", се казва в изявление на Националната галерия.

"Защо Леонардо се е отказал от тази първа композиция, все още остава загадка“, твърдят експертите.

"Отпечатъци от ръце в резултат на потупване на грунда върху паното за създаване на равномерен слой с повече или по-малко еднаква дебелина също могат да се видят, вероятно дело на помощник - но може би дори на самия Леонардо."

Рисунките са направени от материал, съдържащ малко цинк, така че може да се видят на макрорентгенови флуоресцентни карти (MA-XRF) и с инфрачервено и хиперспектрално изображение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай