Тайни на Нютон отиват на търг

Английският физик е правил редакция на най-известния си труд

Тайни на Нютон отиват на търг | StandartNews.com

Тайни на един от най-великите учени на всички времена - гениалният математик, физик и астроном Исак Нютон, отиват на търг в Лондон.Ръкописните бележки на Нютон, които хвърлят светлина как е формулирал законите на гравитацията и движението, се очаква да бъдат продадени на цена между 600 000 британски лири и 900 000 британски лири на търг на 8 юли, съобщиха от аукционна къща "Кристис".

Това са записките, с които Нютон прави редакции на прочутия си труд "Математически начала на натуралната философия".

Произведението е издадено през 1687 г. и формулира законите на гравитацията и движението. Екземпляр от първия тираж на изданието бе продаден на търг през 2016 г. за 3,7 милиона долара. Този труд формулира "нашето разбиране за вселената", коментира Томас Венинг, който оглавява отдела за книги и ръкописи в "Кристис".

Страница и половина бележки върху второто издание на творбата включват коментари и диаграми на шотландския математик и астроном Дейвид Грегъри. Двамата учени се срещат и си кореспондират, докато Нютон работи върху второто издание през 90-те години на седемнадесети век.

Венинг каза, че докато работи върху новото издание, Нютон "кипи с енергията на един от най-великите умове в историята на човечеството".

"Можем да видим как е работил, скоростта, с която е писал, есенцията на идеите му", каза той.

Кийт Мур, главният библиотекар на Кралското общество - научният клуб, на който Нютон е бил президент през ХVІІІ век, каза, че Грегъри "поддържал писмен диалог с Нютон". Двамата се запознали и това партньорство помежду им е довело до прецизиране на теорията на Нютон".

Нютон се отказал от част от редакциите и новото издание на фундаменталния му труд излиза през 1713 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай