Таван за цената на водата от 3,25 лв.

Таван за цената на водата от 3,25 лв. | StandartNews.com

3,25 лв. за кубик ще бъде таванът на цената на водата, но колко ще е поскъпването й от 2017 г., тепърва ще се решава. Това стана ясно от изявление на председателя на КЕВР Иван Иванов. За отделните региони обаче цената се остане различна. Според сегашните правила разходите за вода на човек от домакинството (за 2,8 кубика на месец) не трябва да надвишават 4% от средния доход за съответната област на страната. За да няма шоково поскъпване на водата от догодина, този праг на поносимост се намалява от КЕВР на 2,5% от средния доход, обясни Иванов. Средният доход за страната е 350 лв.

При 4% от този доход (14 лв.), отнесен към 2,8 кубика на човек, това прави пределна цена от 5 лв. на кубик, което е много, отчитат от КЕВР. При намаления праг на поносимост от 2,5% пределната цена пада до 3,25 лв. за кубик. В София обаче, където средният доход е около 600 лв. при намаления праг от 2,5%, таванът на цената на водата става 5,5 лв./куб. Сега цената на "Софийска вода" е 1,76 лв. с ДДС. Така че от догодина водата в столицата може за поскъпне точно 3 пъти.

Няма да позволим шоково поскъпване на водата от 2017 г., заяви шефът на КЕВР Иван Иванов по повод приетите от кабинета в сряда наредби за регулиране на цените и качеството на водата. Потребителите не бива да се притесняват, че ще се стигне рязко до тарифи от 3 или 5 лв. през следващата година, допълни той. Цените ще се определят плавно за всяка година в периода 2017-2021 г., подчерта Иван Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай