Тържествена заря-проверка за 136 г. от Освобождението

Тържествена заря-проверка за 136 г. от Освобождението | StandartNews.com

София. В столицата се провежда тържествата заря - проверка по повод 136 години от Освобождението на България от турско робство.

 

Пред паметника на цар Освободител независимо от дъжда, стотици граждани са се събрали зад металните заграждения, за да присъстват на зарята.

 

Около паметника на цар Освободител са строени представителните гвардейски роти. В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на25-ти Драгомански полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк.

 

Командващ на зарята е бригаден генерал Андрей Боцев, началник на Щаба на Сухопътните войски.

 

Спряно е движението по бул. "Цар Освободител", както и по ул. "Оборище". Полицейското присъствие е засилено. При храм-паметника има КПП за пропускане на тези, които ще присъстват на церемонията. Присъстващите преминават и през детектори за метални предмети.

 

Плевнелиев: Учениците да осиновят паметници

 

Всяко училище да осинови по един паметник, за да не се прекъсва връзката между историята и бъдещето, призова младите в речта си за 3 март президентът Росен Плевнелиев. На тържествената проверка-заря всички присъстващи запазиха мълчание и паднаха на колене в знак на признателност към загиналите за свободата български, руски, финландски и румънски бойци. Въпреки дъжда, на площада присъстваха хиляди българи. Освен президентът Росен Плевнелиев пред паметника на Цар Освободител се поклониха патриарх Неофит, от чиито две страни бяха застанали премиерът Пламен Орешарски и експрезидентът Желю Желев.

 

Росен Плевнелиев застана от лявата страна на премиера, а до него бе председателят на Народното събрание Михаил Миков и всички главнокомандващи. Плевнелиев поздрави присъстващите войници, без да ползва чадър, като, за да отдадат чест на момента, дъждобраните и чадърите свалиха и представителите на БСП, сред които бе и Петър Курумбашев. Жълтите павета се оказаха хлъзгави и при ставането си от едноминутното мълчание спортната министърка Мариана Георгиева почти падна. Помогна й да се изправи съпругата на премиера Пламен Орешарски.

 

След тържествената заря-проверка държавниците ни тръгваха пеша към Военния клуб, където късно снощи започна официалният прием на президента по случай националния празник.

 

Засилени мерки за сигурност белязаха пък по-рано през деня традиционното издигане на българския флаг пред Паметника на Незнайния войн в столицата. Хората, които имаха желание да наблюдават процедурата на живо, трябваше да минат през специални пропускателни пунктове, където бяха проверявани за опасни предмети и оръжие. Четирите КПП-та обаче не успяха да смогнат на големия брой граждани, които дойдоха на събитието, и пред тях се заформиха дълги опашки от чакащи. Така голяма част от тях дори не успяха да стигнат навреме за края на продължилата 20 минути церемония. На нея присъстваха множество официални лица, начело с държавния глава Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Ангел Найденов и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

 

Неофит: Свободата е дар от Бога 

 

На Трети март - Деня на Освобождението на страната ни, отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни люде - драгоценни жертви за всяка педя българска земя. На днешния празник подобава да отдадем заслужена почит и на всички мъченици и изповедници за вярата, на баташките и новоселските мъченици, на саможертвата на априлските въстаници и смелите опълченци, на будители и просветители като преподобни Паисий Хилендарски и св. Софроний, йереи, монаси, монахини, учители и на всички българи, в чиито сърца не е угаснала вярата в Исуса Христа.

 

Поклон пред силата на духа и героизма на всички, взели участие с оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение!

 

Нека не забравяме техния пример! Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен, че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него "живеем и се движим, и съществуваме".

 

Четири КПП-та до гвардейците

 

Засилени мерки за сигурност белязаха традиционно издигане на българския флаг пред Паметника на Незнайния войн в столицата. Хората, които имаха желание да наблюдават процедурата на живо, трябваше да минат през специални пропускателни пунктове, където бяха проверявани за опасни предмети и оръжие. Четирите КПП-та обаче не успяха да смогнат на големия брой граждани, които дойдоха на събитието, и пред тях се заформиха дълги опашки от чакащи. Така голяма част от тях дори не успяха да стигнат навреме за края на продължилата 20 минути церемония. На нея присъстваха множество официални лица, начело с държавния глава Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Ангел Найденов и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай