Търсят с делтапланер двете изчезнали деца

Търсят с делтапланер двете изчезнали деца | StandartNews.com

Станимир избягал, след като майка му ударила шамар

Трети ден няма ни вест, ни кост от две деца, които изчезнаха в гората. 3-годишният Мохамед се изгуби в понеделник вечерта в гора край русенското село Смирненски. Трето денонощие продължава издирването и на 9-годишния Станимир Мичков от карловското село Богдан.


В издирването на Мохамед, когото близките наричат Муки, участват полиция, пожарна, "Гражданска защита", горски служители, местни ловни дружинки, роднини и над 100 доброволци. В спасителната акция са използвани и термокамери, а дрон и мотоделтапланер са облетели част от гората над селото. "Заместник-кметът на община Ветово Исмаил Селим взе присърце случая. Той предостави личния си джип за претърсването на гората. Продължаваме търсенето и довечера, като сме осигурили вода и по един сандвич на доброволците. Теренът е изключително труден, има паднали дървета", заяви за "Стандарт" кметът на общината Георги Георгиев.
Изчезването на детето е установено в понеделник вечерта. То било заедно със семейството си и още около 60 берачи на липов цвят от Търговище. Преди десетина дни разпънали палатките си край село Смирненски.

Семейството на Муки се препитавало с бране на билки

То има три деца. Момченцето е видяно за последно от дядо си. Полицията първоначално не била уведомена за изчезването на Муки, тъй като близките му смятали, че сами ще успеят да го намерят. По-късно обаче сигнализирали на тел. 112. Накрак били вдигнати всички служби. Паралелно със спасителната акция върви полицейско разследване, като не се изключват всички възможни версии. Жители на околните села са се включили в издирването.
9-годишният Станимир Мичков от карловското село Богдан пък пасял с майка си Павлина стадо кози в местността Рачков дол в понеделник по обяд. Тя разказала, че се скарала на момчето и му ударила шамар, след което той изчезнал. После е отрекла да го е удряла.

В издирването се включили кметът на селото, полицаи с кучета

десетки доброволци, ловци и специализирана техника. Периметърът на издирването е разширен. Претърсват се подножието на Средна гора. Търсачите се движат по маршрута на стадото, което е собственост на майката. От днес в издирването на детето се е включил и доброволец от София с мотоделтапланер, както и такъв с дрон. Често малкият бил оставян и без храна, та ходел да обира вишните на свой възрастен съсед. Пастрокът му Иван Стайков преди години имал друго семейство, но жена му го напуснала със сина им. Момчето е било облечено със синя блуза и с дънки. Той е високо около 140 см с кестенява коса и има очила.

Банкери купиха GPS-и за планинските спасители

Кое е най-важно да се направи, преди да тръгнете в планината? Преди сандвичите, водата и пуловера се постарайте да изтеглите на телефона си безплатното приложение на Планинската спасителна служба (ПСС) за връзка между пострадали и изпаднали в беда планинари. Благодарение на него можете да подадете сигнал от всяко място, ако се объркате или претърпите инцидент. Системата работи и на места, където е прието да се смята, че няма покритие, обясни Емил Нешев, началник на учебния център на ПСС. Защото дори да няма достатъчно добър сигнал, за да се осъществи гласова връзка, за да се сигнализира чрез приложението, е необходимо съвсем слабо покритие, което телефонът дори не отчита. Затова не се отчайвайте, ако не се свързвате, сигналът за бедствие с вашите точни координати вече е подаден.

Към тази високохуманна кауза се присъединиха и 18 служители на Райфайзенбанк България, които участваха през 2015 г. в традиционната годишна кампания на банката "Избери, за да помогнеш". По проекта, наречен "Да спасим живот в планината", бяха събрани 7648 лв. - от лични дарения на банковите служители, като към всяко от даренията банката прибави още по 100 лева. Благодарение на отзивчивостта на дарителите бяха купени 18 GPS приемника за издирване в планината, с чиято помощ точно се определя местоположението на нуждаещ се, за да могат планинските спасители бързо да достигнат до него. От друга страна чрез GPS устройството се създават "сигурни" маршрути, в които са въведени места в планината с по-висок риск - лавини, пропасти и скални прагове, което повишава безопасността на самите спасители и точно определя обходените райони при мащабни акции за издирване.

Как действа системата изпробваха днес на Витоша в района на спасителната база "Алеко" шефът на Райфайзенбанк Оливър Рьогл, изпълнителният директор Мартин Питлик заедно с доброволчески отряд на ПСС, медийните партньори и служителите на банката - дарители по проекта. Те участваха в демонстрация на спасителна акция с новите GPS приемници, разделени на групи "изгубени" в различните части на планината, и техните "спасители", въоръжени с дарената техника.
За седемте си издания до момента кампанията "Избери, за да помогнеш" е подкрепила 189 значими проекта в сферата на здравеопазването, социалната дейност, екологията, образованието и културата с близо 2,3 млн. лева. Предстои тазгодишното осмо поредно издание на инициативата, което ще стартира в началото на ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай