Търсят дарители за ремонта на кораба "Радецки"

Търсят дарители за ремонта на кораба "Радецки" | StandartNews.com

Министерството на културата търси родолюбиви българи, които да дарят средства за ремонта на кораба-музей "Радецки", намиращ се в Козлодуй. Инициативата за закупуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и парапетите на двете палуби, стълбите и обшивката на капитанската рубка на съоръжението, продължава вече няколко месеца, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Близо 6 кубика дървен чамов импрегниран материал са необходими за ремонта Дървесината трябва да е предварително обработена против влага и лакирана, както и нарязана, за да бъде готова за монтаж, обяснява Людмила Дамянова - завеждащ филиала на Националния исторически музей - „Параход „Радецки".

Нека не забравяме, че през 2016 г. цяла България ще отбележи 140 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета, ние ще организираме и ученически конкурс за рисунки с изложба на кораба, посветени на годишнината. Разбира се, тази кръгла годишнина ще е и повод хиляди родолюбци и ценители на историята да поискат да посетят тази наша национална светиня, която е на вечен пристан в гр. Козлодуй. Затова ще направим всичко необходимо до началото на месец април 2016 година цялостната подмяна на дървената част на кораба - музей "Радецки" да е приключила успешно, обещава Людмила Дамянова.

Част от средствата за предстоящия ремонт на историческия плавателен съд вече са осигурени от сдружение, което обединява привърженици на ФК ЦСКА в гр. Козлодуй – феновете събраха и предоставиха за подмяната на дървената част на кораба - музей "Радецки" сумата от 1 600 лева. Частни лица, които милеят за българщината и държат на съхраняването на националната ни идентичност, също обещаха да направят дарения, за да започне подмяната на дървените пейки, парапетите на палубите, стълбите и обшивката от дървени летви на капитанската кабина на кораба. Очаква се в родолюбивата инициатива да се включат и някои от най-големите частни фирми у нас, занимаващи се с дървообработване. В тази връзка от филиала на Националния исторически музей - Музея „Параход „Радецки" изказват и специална благодарност на всички, които вече се включиха или ще подкрепят в близките дни благородната инициатива за набиране на средства за въпросния ремонт. Всички родолюбиви българи, които решат да съдействат според възможностите си за извършването на неотложния ремонт, ще бъдат вписани в почетната Книга на дарителите на Национален музей „Параход Радецки", съобщиха още от МК.

„Радецки" е и единственият пътуващ параход - музей на Балканския полуостров и в България.

ДАРЕНИЯТА ЩЕ СЕ СЪБИРАТ В СМЕТКА НА: СДРУЖЕНИЕ „УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО" ПРИ СОУ „ХРИСТО БОТЕВ", ГР. КОЗЛОДУЙ – IBAN: BG50UBBS74261050316810 BIC: UBBSBGSF / „ДА СПАСИМ РАДЕЦКИ"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай