Търсят частни къщи за ромите в Гърмен

Търсят частни къщи за ромите в Гърмен | StandartNews.com

Водач на бунта пръв предостави дома си, за да бъдат настанени обитателите на "Кремиковци"

Община Гърмен отправи призив към местните жители за помощ за решаването на проблема с настаняването на ромите, чиито къщи са разрушени или ще бъдат съборени в квартал "Кремиковци". 124 са незаконните сгради в ромската махала, към момента са премахнати само 4.

Проблемът с незаконните жилища на ромите в махала "Кремиковци" нашумя преди около два месеца. Тогава след масов бой, при който пострадаха четирима и осем души бяха арестувани, обитателите на Гърмен въстанаха срещу жителите на "Кремиковци". Те се оплакаха от постоянни набези срещу собствеността си и тормоз от страна на ромите. Впоследствие напрежението ескалира и се стигна до протест срещу незаконните ромски постройки. На обитателите на махалата бе даден срок, в който да премахнат сградите, но по-голямата част от тях така и не го направиха. Полицаи с дни пазеха района, за да не би напрежението да ескалира допълнително и да се стигне до нови сблъсъци.

"Общината няма ресурс, за да приюти ромите от "Кремиковци" в общински жилища. Имаме предписание от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от областния управител на Благоевград Бисер Михайлов да осигурим подходящи жилищни сгради за останалите на улицата жители на квартала. Призоваваме всеки,

който разполага със свободни жилища

в общината, да предостави информация в кметството", заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова.
Досега само един гражданин е заявил официално желанието си да помогне и да приюти роми в свой имот. Това е един от водачите на бунта срещу ромските набези и безхаберието на държавата - Иван Байрактаров. Той писмено е декларирал, че безвъзмездно предоставя етаж от къщата, в която живее баща му, на кмета на общината, който да настани там останали без дом роми. Срокът, в който може да се ползва имотът, е 1 година. 39-годишният мъж е представил и документ за собственост на къщата. "Надяваме се повече хора да последват примера му, за да решим този голям проблем. Но трябва да се знае, че няма как насила да настаним хората от ромския квартал на друго място, ако те не искат. Байрактаров преди повече от месец предложи етажа на двама съпрузи, но те отказаха да мръднат от махалата", уточни общинският кмет Минка Капитанова.
В момента върви проверка в квартал "Кремиковци" каква собственост притежават жителите му. Става дума за техните притежания не само в Гърмен, но и в страната. Целта е

да се знае какви недвижими имоти имат, какви са приходите им

имат ли автомобили, колко социални помощи получават. Тези, които имат финансови възможности, ще могат да започнат законен строеж на свой дом. Става въпрос само за нови постройки, защото няма никакъв шанс да се узаконят 124-те незаконни помещения.

Засега ромите в "Кремиковци" са категорични, че няма да напуснат махалата. Те не желаят общината и държавата да им търсят и намират алтернативни жилища. Няма да изоставят бараките си в квартал "Кремиковци". "Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, ако ще палати да ни дадат, за да живеем в тях", твърдят те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай