Понеделник,

Търсят автобус за учениците от ромската махала

От: Failed to load user -
1474
Търсят автобус за учениците от ромската махала
A
A
A

Децата се страхуват да ходят пеш на училище

Ръководството на СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в Гърмен води разговори с Министерството на образованието за осигуряване на училищен автобус, който да вози учениците от ромския квартал „Кремиковци". Целта е да се осигури по-лесен достъп на възпитаниците до школото и да не са притеснени родителите им. Заради напрежението в последните 4 месеца между българи и роми жители на ромската махала се страхуват да пускат децата си пеш. Отделни родители дори заплашиха в понеделник по време на бутането на незаконни постройки в гетото, че няма да пускат рожбите си на училище. Причината – страхуват се за здравето и живота им.

„Това най-вероятно е плод на емоции, някои пък са жертва на манипулации. При нас идват родители на първокласници от „Кремиковци", които ги записват за училище. От 300 ученици над 1000 са от ромския квартал. Никой родител не е декларирал пред класните ръководители или пред мен, че спира децата си от посещаване на учебни занятия. Нормално е и ние да сме обезпокоени от случващото се в Гърмен, но се стараем да осигурим добър учебен процес за всички наши ученици", заяви директорът на учебното заведение Стоян Стругов. Той води усилени преговори с образователното министерство за училищен автобус, с които да возят децата от ромския квартал до училището и после до домовете им в махалата.

„Надявам се, че това ще се случи. Имам разбирането на нашето министерство. Вярвам, че учениците от „Кремиковци" ще бъдат тук за откриването на учебната година на 15 септември", каза още школският директор.

Той увери, че педагогическият състав не дели децата на роми и българи, всички са равни. Нормално е понякога учителите да дават химикали, тетрадки или други пособия на децата на ромите. Това е въпрос на човещина. Мотивацията сред ромските ученици е ниска, а преподавателите дават всичко от себе си, за да ги образоват, допълни Стругов.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички