Търсят автобус за учениците от ромската махала

Търсят автобус за учениците от ромската махала | StandartNews.com

Децата се страхуват да ходят пеш на училище

Ръководството на СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в Гърмен води разговори с Министерството на образованието за осигуряване на училищен автобус, който да вози учениците от ромския квартал „Кремиковци". Целта е да се осигури по-лесен достъп на възпитаниците до школото и да не са притеснени родителите им. Заради напрежението в последните 4 месеца между българи и роми жители на ромската махала се страхуват да пускат децата си пеш. Отделни родители дори заплашиха в понеделник по време на бутането на незаконни постройки в гетото, че няма да пускат рожбите си на училище. Причината – страхуват се за здравето и живота им.

„Това най-вероятно е плод на емоции, някои пък са жертва на манипулации. При нас идват родители на първокласници от „Кремиковци", които ги записват за училище. От 300 ученици над 1000 са от ромския квартал. Никой родител не е декларирал пред класните ръководители или пред мен, че спира децата си от посещаване на учебни занятия. Нормално е и ние да сме обезпокоени от случващото се в Гърмен, но се стараем да осигурим добър учебен процес за всички наши ученици", заяви директорът на учебното заведение Стоян Стругов. Той води усилени преговори с образователното министерство за училищен автобус, с които да возят децата от ромския квартал до училището и после до домовете им в махалата.

„Надявам се, че това ще се случи. Имам разбирането на нашето министерство. Вярвам, че учениците от „Кремиковци" ще бъдат тук за откриването на учебната година на 15 септември", каза още школският директор.

Той увери, че педагогическият състав не дели децата на роми и българи, всички са равни. Нормално е понякога учителите да дават химикали, тетрадки или други пособия на децата на ромите. Това е въпрос на човещина. Мотивацията сред ромските ученици е ниска, а преподавателите дават всичко от себе си, за да ги образоват, допълни Стругов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай