Търговски центрове няма да се затварят, а ще се трансформират

Вижда се краят на кризата, смята Сотирис Янакудакис

Търговски центрове няма да се затварят, а ще се трансформират | StandartNews.com

Сотирис Янакудакис е търговски и лизинг директор на "София Ринг Мол". Той трябва да отвори врати догодина на Околовръстния път на София. Потърсихме го за коментар за бъдещето на търговските центрове, отражението на кризата върху тях и ролята на конкуренцията между търговците върху портфейла на потребителите.

- Г-н Янакудакис, как се отразява политическата и икономическата обстановка в страната на търговските центрове?

- Мога да кажа, че нестабилността никога не помага на бизнеса. Правителствата и партиите не само в България, но и в Гърция, и в другите страни се опитват да намерят нова позиция и това е видно. Но що се отнася конкретно до нашия проект, смятам, че тази ситуация не му се отразява, поне не съм забелязал подобно нещо. Ако обаче икономическата и политическата криза продължи, разбира се, че ще се отрази не само на моловете, но и на целия пазар.

- Въпреки кризата има съживяване на някои стари проекти за молове и стартиране на нови. Имат ли шансове за печалба всички тези търговски центрове?

- Всичко в този живот има начало и край. Мисля, че ние се приближаваме до стабилизация и до края на кризата. Има знаци, които показват, че най-страшната част от кризата вече е преминала. Скоро ще може да се говори за стабилизиране на обстановката и може би дори за слабо възстановяване на икономиката. Мога да кажа, че това до голяма степен се дължи и на надеждата. Защото всички смятат, че сме близо до края на кризата. Никой не може да каже дали тя ще свърши след шест месеца или две години, но смятам, че са много малко хората, които смятат, че нещата ще се влошат. Повечето са на мнение, че икономиката ще се подобрява.

- Съществува мнение, че моловете в България вече са прекалено много, за да бъдат печеливши. Споделяте ли го?

- Зависи - ако сравните София с другите столици в Европа, българите имат много по-малко квадратни метри търговска площ на глава от населението. От тази гледна точка не съм съгласен с това твърдение. Твърдят и че покупателната възможност на населението тук не предполага повече молове. Но искрено вярвам, че молове няма да бъдат затваряни. Те вероятно ще бъдат трансформирани в нещо различно, за да отговорят на търсенето и потребностите на населението. Но наистина не мисля, че ще бъдем свидетели на пълно затваряне на който и да било мол. От гледна точка на хората голямата конкуренция създава много алтернативи и това е добре за потребителите.

- Какво ще отличава "София Ринг Мол" от останалите?

- Той е мол от ново поколение и напълно различен от останалите не само в България, но и на Балканите. В него има много естествена светлина, има стъклени тераси и покрив, който позволява контакт с външната среда, изглед към Витоша. Това е основната разлика с проектите, които се правеха досега. Нашият търговски център ще бъде място, в което да се чувстваш удобно, да се чувстваш щастлив. Ще има огромно външно пространство за забавления, каквото няма никъде другаде. Ще има амфитеатър, езеро, парк, това е напълно различен проект. Опитваме се да създадем мол дестинация. Място, което да привлича не само хората от София, но и от населени места на 100-150 километра от столицата. Комбинацията на мол и магазина на Икеа е много добра. Посещенията в мебелния гигант този юли в сравнение със същия месец на миналата година са се увеличили с 20%. По-голямата част от хората, които са пазарували там, не са от София. Посланието е ясно. Но ние ще създадем нещо още по-добро - заедно с магазините за обзавеждане и аксесоари за дома, които ще работят в мола, ще се образува най-голямото място в България за избор на мебели и аксесоари за дома. Създаваме и универсален магазин от ново поколение, какъвто не съществува в България. Той ще се простира на 6000 квадратни метра. Голямо предимство е и достъпността на мола. До него се стига много лесно и можеш спокойно да "програмираш" времето, което ти е нужно, за да стигнеш и да се върнеш. Осем месеца преди откриването на мола, което се очаква да се случи през март догодина, ние вече работим всекидневно с Тригранит, които получиха награда за най-добра компания за управление на собствеността през изминалата година. Имаме добър партньор в лицето на Икеа, създадохме страхотен екип и смятам, че това е единственият начин да предложим нещо различно и наистина страхотно.

- Това включва ли и по-добри цени на магазините, които ще наемат площи в мола?

- Не мога да контролирам цените. Това, което мога да контролирам, е микса от наематели. И мога да кажа, че имаме някои марки, които ще предложат много добри цени.

- Има ли сред наемателите марки, които ще влязат за първи път в България?

- Да, ще има такива, но все още не мога да назова имената им. Мога да кажа, че ще има над 50 различни бранда, някои от тях са много известни световни марки. Последните два месеца бяха доста успешни за нас. Само от началото на август, който по принцип се смята за мъртъв месец, подписахме договори за четири магазина. Очаквам броят им да нарасне още, защото забелязваме увеличен интерес на различни брандове, включително и български. Очертава се този август да е доста интересен за нас, което не е добре за плановете ни за отпуски, но е много добре за мола.

- Бихте ли коментирали ареста на собственика на The Mall?

- Не бих искал да коментирам, защото нямам достатъчно информация за случая. Всъщност това би било прекрасен повод да направя черен пиар на конкуренцията, но подобно нещо не е в стила ми. Макар че имаше наши конкуренти, които започнаха черна кампания срещу нас. Това обаче може само да ме радва, защото означава, че те се притесняват от нас, което значи, че вървим в правилната посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай