Неделя,

Танов дежурен на границата

От: Failed to load user -
Танов дежурен на границата
A
A
A

Уволниха шефа на "Капитан Андреево", митничар №1 следи камионите

Опашката на ГКПП "Капитан Андреево" се дължи на организационни проблеми

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов още в сряда ще бъде на ГКПП "Капитан Андреево", за да координира пропускането на превозни средства. Това стана ясно след срещата на превозвачи с министрите на финансите Владислав Горанов и на транспорта Ивайло Московски. От три дни има километрични опашки от камиони на турска територия на граничния пункт за влизане в ЕС. Превозвачите имат претенции не към нормативните актове на Агенция "Митници", а във връзка с организацията на работата, заяви министър Горанов след срещата. Това налага Ваньо Танов лично да поеме организацията на работа на ГКПП "Капитан Андреево", посочи министър Горанов.

Той добави, че директорът на свиленградската митница Стефан Марашев е освободен, тъй като самият той е заявил, че не разполага с достатъчно капацитет, за да осигури нормалната дейност на граничния пункт. По думите му на пункта има достатъчно митничари, но се налага те да вършат и част от работата на турските си колеги при оформянето на документите за транзитните превози. Според Горанов има проблеми и с мотивацията на митничарите, и с лошата инфраструктура на пункта. Затова вече са обявени и обществени поръчки за ремонти.

Министър Горанов увери, че заедно с колегата си министър Московски и с ръководството на ИА "Автомобилна администрация" ще създадат нужната организация, за да се намали веднага напрежението на пункта. Според шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов е нужна ротация на митничарите така, както това се прави в чужбина, защото само за месец на едно работно място те установяват "вредни контакти". От своя страна превозвачите се оплакаха, че дори само един ден принудителен престой на границата им струва 150 евро на камион.

Представителите на браншовите организации благодариха на министрите Горанов и Московски, както и на Ваньо Танов за бързата реакция и оказаното съдействие за решаване на проблема.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички