Танева: Всичко около наводненията е под контрол

Танева: Всичко около наводненията е под контрол | StandartNews.com

София. Обстановката в страната е усложнена. Има преливащи язовири, но не застрашават населените места в близост. Всичко е под контрол на държавните органи и кризисни щабове, а в населението няма паника, съобщи пред Дарик радио земеделският министър Десислава Танева.

„Всичко, което трябваше да се направи, е направено. Работи се по авариен план за бедствия при наводнения и всеки си знае задълженията", каза министърът.

Тя обясни, че тази сутрин река Тунджа при Елхово е минала критичното си ниво от 4 метра и залива дворове. Ситуацията при язовир „Жребчево", където се осъществява изпускане, е била много рискова вчера, но в момента се нормализира. Обстановката в Гълъбово и Раднево е още по-критична. Всички обаче са в готовност за предприемане на съответните действия при необходимост хората да бъдат изведени от домовете им.

За следващата реколта в национален план е много рано да правим прогноза, факт е, че в Югоизточна България, в Елхово земите бяха залети с води. За тези стопани в тези райони това са евентуални загуби. МЗХ прилага държавна помощ за обезщетяване за пропаднали площи. Танева посъветва производителите и собствениците на земи да се застраховат. Ако те имат застраховки биха били с предимство и обезщетението им ще е по-високо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай