Петък,

Танева подхваща бездомните кучета

От: Администратор -
A
A
A

Само песовете с чипове ще се ваксинират за бяс

Нови мерки за справяне с популацията на бездомните кучета и котки в страната подготвя Министерството на земеделието и храните, научи "Стандарт". За целта министър Десислава Танева заедно с Българската агенция по безопасност на храните и неправителствени организации за защита на животните са изготвили промени в Закона за защита на животните и на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Сега всяка община е задължена да приема своя програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни на територията си и по този начин липсва единен и цялостен подход за решаване на проблема с безстопанствените животни, се посочва в мотивите. Съгласно промените се създава нова правна норма, според която Министерският съвет по предложение на министъра на земеделието и храните утвърждава Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените животни.

Промените предвиждат общините да могат самостоятелно или съвместно с други общини да изграждат приюти за безстопанствени животни.

Във връзка с контрола на безстопанствените кучета и котки пък се въвеждат изисквания, съгласно които ваксина против бяс, която е задължителна, ще се поставя само на идентифицирани с транспондер кучета и котки.

Промените са пуснати за обществено обсъждане и едва след това ще бъдат внесени в МС.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички