Таксиджиите на трудов договор от 1 април

Таксиджиите на трудов договор от 1 април | StandartNews.com

Парламентът удължи срока за регистрация, но само до пролетта 

Таксиметровите водачи получиха отсрочка, но не тази, за която лобираха. Парламентът удължи до 1 април срока за въвеждане на новите правила, според които таксиджиите трябва да бъдат регистрирани на трудови договори към чорбаджията, с чието разрешително работят и чиято кола карат.

Целта е изсветляване на бранша, който не отчита доходи и по този начин крие данъци. Именно заради нежеланието да въведе трудовите договори браншът заплаши с протест, който трябваше да се състои днес по обед, съобщава Канал 3. Аргументие на бранша бяха, че 20 000 таксиметраджии ще останат без работа.

Веднага след заплахата за протести депутати от ГЕРБ внесоха промяна срокът да се удължи от 20 ноември на 1 юли.
Причината бе, че към крайния срок едва около 200 таксита се бяха пререгистрирали. Предложението бе одобрено от транспортната комисия на първо четене, но на второ соцдепутатът Таско Ерменков предложи този срок да се намали с три месеца. Комисията изненадващо прие неговото искане и на второ четене реши 1 април да е пределният срок, до който такситата трябва да излязат на светло.

Това бе потвърдено и с гласуването в пленарната зала днес. Първоначално депутатите отхвърлиха датата 1 април, но след предупреждението, че това автоматично означава грандиозния гаф да влезе в сила старата ноемврийска дата, а са се регистрирали само около 300 таксиджии, парламентът набързо прегласува и прие краен срок 1 април. Дотогава или таксиметровите шофьори трябва да са на трудов договор, или да се регистрират като превозвачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай