Световни новини тръгнаха от „ДА! На българската икономика"

Световни новини тръгнаха от „ДА! На българската икономика" | StandartNews.com

Защо "Стандарт" и КРИБ казват: Да! На българската икономика? Защото от това "Да!" зависи икономическото развитие на градовете и държавата, стандартът ни на живот и националното ни самочувствие. Днес повече от всякога и българската индустрия, и малките форми имат нужда от своите нови, високи стандарти. Могат да ги получат само в диалог и партньорство в изпълнителната, законодателната и местната власт. Защото държавното управление и бизнесът са като скачени съдове. Няма как изпълнителната власт да е успешна, ако не е успешен бизнесът, който развива икономиката. В същото време няма как да е успешен бизнесът, ако той до голяма степен е зависим от държавно финансиране - независимо дали по национални или европейски проекти. Това не би било пазарна икономика.
Затова балансът в отношенията бизнес-държава е една от целите на кампанията „ДА! На българската икономика". Защото двете страни трябва да са равнопоставени и да си партнират. Накланянето на везните в едната или в другата посока е пагубно.

Кристалина Георгиева започна разяснителната кампания по Плана „Юнкер" в София

Световни новини тръгнаха от трибуната на националната кампания „ДА! На българската икономика", която в. „Стандарт" провежда заедно с най-голямата и най-влиятелна организация на работодателите у нас КРИБ.
500 млн. евро допълнително за малкия и средния бизнес са осигурени по плана „Юнкер". Голямата новина, която засяга цяла Европа, бе съобщена от вицепрезидента на Еврокомисията с ресор „Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева на Десетата национална дискусия „Да! На българската икономика". На 3 юни в София Георгиева изрази надеждата си, че при своята следваща среща с бизнеса в България всички заедно ще можем да се поздравим с новината, че страната ни се е превърнала в регионален хъб за стартиращ бизнес – нещо за което имаме огромен потенциал. Газовата връзка с Гърция има най-голям шанс за финансиране по плана „Юнкер", съобщи на 3 юни министър Теменужка Петкова.

Дискусиите „Да! На българската икономика" се превърнаха в основно място за диалог между бизнеса и властта по Плана „Юнкер" в България. От седмия форум „Да! На българската икономика!" на 7 декември 2015 г. в София тръгна голямата разяснителна кампания на Кристалина Георгиева за шансовете и възможностите, които Планът „Юнкер" дава на фирмите в Европа и в България. На 13 май залата на Гранд хотел Пловдив се оказа тясна за бизнесмените от региона, които искаха да получат съвети за шансовете на проектите си лично от екипа на Георгиева. Проекти в областта на енергийната ефективност имат най-голям шанс да спечелят финансиране по плана "Юнкер", им каза тогава вицепрезидентът на ЕК.
Кристалина Георгиева стана посланик на добри новини за българския бизнес още на 7 декември 2015 г. Тогава тя направи най-добрия „коледен подарък" на фирмите у нас, като ги зарадва с решението, че Брюксел няма да реже еврофондовете за България заради завишените разходи за сигурност и кризата с бежанците. Пак тогава Георгиева съобщи, че страната ни получава 2 млрд. евро от бюджета на ЕС през 2016.

Изпълнението на поети от властта към бизнеса ангажименти е най-голямото достойнство на кампанията „Да! На българската икономика". Днес дискусии прави всеки. Но „Стандарт" се отличава с това, че следи кой как изпълнява обещанията си.
По-евтин ток за бизнеса обещаха още на първата дискусия „Да! На българската икономика!" на 7 април 2015 г. министрите на енергетиката и на икономиката Теменужка Петкова и Божидар Лукарски. Убийствената за индустрията такса "Задължения към обществото", която поставя в неравностойно положение българския бизнес спрямо предприятията в съседните страни, с основание бе тема №1. Така тръгна големият обществен дебат за стойността на електроенергията в България и най-вече за реформа в енергетиката. Той бе съпътстван от остра полемика и дори протести на бизнеса и синдикатите в края на 2015 г. Но в крайна сметка и този наболял проблем е почти решен. Наредбата за намаляване на тежестта на "зелената" енергия в добавката "Задължения към обществото" бе внесена в Европейската комисия и се чака решението на Брюксел. Когато то излезе, държавата ще върне 100 млн. лв. индустрията, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Осмата национална дискусия „ДА! На българската икономика", която се проведе на 24 април 2016 г. в София. Парите ще компенсират предприятията за увеличените им разходи за ток заради скока "зелената" енергия в добавката "Задължения към обществото" от 1 август 2015 г. След нотификацията на наредбата от Брюксел индустрията ще може да ползва до 85% намаление от "зелената" добавка в таксата "Задължения към обществото".

Помагаме на регионите

В Бургас повдигнахме въпроса за индустриалната зона край Равнец, събрахме половината кабинет в Кърджали

13 години „Стандарт" обикаля регионите и решава проблеми на градовете. От 2015 г. регионалните ни дискусии са част от голямата кампания „ДА! На българската икономика".
България приключи 2015 г. с впечатляващи резултати: икономическа стабилност, рекорден 3% ръст, който се запазва и към средата на май, 23% ръст на чуждите инвестиции, 9 на сто ръст на износа, над 3 милиарда повече в хазната от удари срещу контрабандата и сивия сектор. Въпросът как да се запази и надгради постигнатият миналата година икономически растеж е приоритетен – и за правителството, и за бизнеса. Един от отговорите е: чрез инвестиции в развитие на местните икономики. За част от градовете като Пловдив, Стара Загора, Бургас условията са на лице – магистрала „Тракия", индустриални зони, възможности за логистични и технопаркове, ниски данъци. За други като Русе главният проблем е липсата на национална инфраструктура. Недовършената „Хемус" забаля катастрофално развитието на Българския Североизток. Затова ние, вестник „Стандарт" решихме заедно с партньорите си от най-голямата и влиятелна организация на работодателите в България КРИБ да посветим дискусиите от кампанията „ДА! На българската икономика" в страната на търсенето на мерки за икономически ръст в регионите. Защото искаме да кажем „ДА! На българските региони". На 13 май в Пловдив, заедно вицепрезидента на Европейската комисия Кристалина Георгиева започнахме дебата за възможностите на регионално ниво, които дава Планът Юнкер. На 21 юни в Бургас започнахме уреждането на собствеността на новата индустриална зона край Равнец. В Кърджали направихме най-големия икономически форум от началото на прехода. За първи път на една маса в града седнаха четирима министри – Лиляна Павлова, Десислава Танева, Зорница Русинова и Николина Ангелкова, двама заместник министри – Диан Стаматов и Даниела Везиева, трима шефове на държавни агенции, трима народни представители от региона, областната управа, 8 кметове и над 150 от най-големите бизнесмени в целия регион. Поставихме на дневен ред въпросите за разширяване на ГПКК „Маказа", изграждането на обходния път на Кърджали, развитието на туризма. Отговорите на поставените по време на форума въпроси публикуваме в специална поредица.

ОТЧЕТ

Властта изпълни 41 ангажимента

54 ангажимента пое властта в кампанията „Да! На българската икономика" от старта й на 7 април 2015 г. до днес. 28 от тях са изпълнени, 13 са в процес на изпълняване. Статистиката сочи:

• 49 ангажимента, поети от министри
• 28 изпълнени обещания
• 13 частично изпълнени обещания или в процес на изпълнение
• 2 отменени обещания – за създаването на професионални интегрални колежи
• 2 обещания в областта на професионалното образование, които се нуждаят от потвърждение
• 9 обещания със срок на изпълнение до края на 2016 г.

ИЗПЪЛНЕНО

Бойко Борисов, премиер
1. Нови, безмилостни удари по контрабандата
2. Нови пазари за бизнеса
3. Стратегия за миннодобивната индустрия
4. 1-1,5% дефицит при бюджет 2017

Томислав Дончев, вицепремиер
5. Нов закон за обществените поръчки
6. Всеки закон и реформа да се поставят на предварително публично обсъждане с бизнеса

Владислав Горанов, финансов министър
7. Кредитни линии за бизнеса
8. Продължаване на политиката за минимални изискуеми в ЕС нива на акциза
9. Допълнителни пари за инвестиции в бюджет 2016, които биха компенсирали по-слаби приходи от еврофондовете

Божидар Лукарски, министър на икономиката
10. 100 млн. лв. допълнително от наддоговаряне, за да се удовлетворят проектите, които не са получили финансиране

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството
11. Задействане на нови механизми за публично-частно партньорство
12. 6 нови фонда за евтини заеми с европари за строителния бранш
13. Повече партньорства в градска инфраструктура

Ивайло Московски, министър на тренспорта
14. По-добро административно обслужване за бизнеса
15. Изтегляне за първата половина на годината на част от разрешителните за Турция, които по принцип са предвидени за втората

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите
16. Решаване на проблема с екоразрешителните за бизнеса в Кюстендил

Десислава Танева, министър на земеделието
17. Наши млекопреработватели ще получат държавна помощ за изложение по млекопреработване

Проф. Тодор Танев, министър на образованието (2014-януари 2016)
18. Старт на дуалното обучение
19. Старт на дуалното обучение в туризма
20. Представители на индустриалните камари и работодателските организации да участват в подготовката на промените в Закона за професионалното образование
21.

Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър (2014- май 2016)
22. Да се намали административната тежест при кандидатстването с проекти по новата Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"
23. Държавата ще използва всички мерки, които биха създали интерес у безработните да работят, а фирмите да ги наемат

Меглена Кунева, министър на образованието
24. Държавни стандарти за професионално образование

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието
25. Бившите техникуми минат към общините

Деница Сачева, заместник-министър на труда и социалните грижи
26. По-голяма свобода на професионалните гимназии да комбинират няколко специалности във всяка паралелка

Кристалина Георгиева, вицепрезидент на ЕК
27. Европа няма да реже еврофондове за България
28. 2 млрд. евро от бюджета на ЕС за България. 200 млн. евро от тях – авансово

ИЗПЪЛНЯВА СЕ
Владислав Горанов, финансов министър
1. Разглеждане на въпроса за държавна помощ за фермерите чрез намален акциз за земеделските горива

Теменужка Петкова, министър на енергетиката
2. Възстановяване на добавката „Задължение към обществото" в цената на тока за износ

Десислава Танева, министър на земеделието
3. Възможност за износ на наши агнета за Катар
4. Ускоряване на процедурите за достъп до китайския пазар

Божидар Лукарски, министър на икономиката

5. Държавните индустриални зони да са с достъп до мрежите за ток и газ
6. Съкращаване на аташета, които са нефункционални, и преместването им на стратегически места
7. Търговски представителства там, където иска бизнесът
8. Закон за индустриалните зони и логистичните паркове

Меглена Кунева, министър на образованието
9. Дирекция "Професионално образование" в МОН

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството
10. Строеж на нови жилища в Северозапада
11. Реформа във водния сектор, кадастъра и енергийната ефективност

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието
12. Местните власти и бизнесът ще могат сами да решават какъв да бъде приемът в зависимост от потребностите на региона
13. По-голяма свобода на професионалните гимназии да комбинират няколко специалности във всяка паралелка

Със срок на изпълнение до края на годината

Теменужка Петкова, министър на енергетиката
1. Брюксел пуска наредбата за това. Връщат 100 млн. лв. на индустрията

Божидар Лукарски, министър на икономиката
2. Стимули за бизнеса според региона
3. Офис на Агенция за инвестиции в Бургас
4. Прехвърляне на 2500 декара край Равнец за нова индустриална зона около Бургас

Николина Ангелкова, министър на туризма
5. Пътеводител на Източните Родопи
6. Регистър на фестивалите
7. 60 тура за журналисти от 30 държави
8. 50% отстъпка за общините при участие в национални борси
9. Специален имейл за предложения на бизнеса

Отменени обещания
Проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието и науката
1. Създаване на интегрални професионални колежи
2. Създаване на професионален интегрален колеж по туризъм в Бургас

Обещания, които се нуждаят от препотвърждание:
1. Бизнесът да има водеща роля при съставянето на учебните програми за професионалните гимназии
2. Специален орган, в който ще участват четирите големи работодателски организации, ще прави образователните политики за подготовката на кадрите

ЦЕЛИ НА КАМПАНИЯТА ЗА 2016

* Запазване на постигнатия икономически растеж
* Развитие на регионите
* Намаляване на сивия сектор
* Постоянен диалог между бизнеса и властта на национално и местно ниво

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай