Светлината от екраните на компютрите влияе върху здравето

Светлината от екраните на компютрите влияе върху здравето | StandartNews.com

Светлината от екраните на компютрите и смартфоните влияе върху здравето на човека, до този извод са стигнали изследователи от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания.

"Тази светлина въздейства върху специфична мозъчна зона, натоварена с регулирането на биологичния ритъм", поясни хронобиологът Клод Гронфие от Френския институт.

Данни сочат, че от началото на 21-ви век човекът е загубил 1-2 часа от нощния си сън.

"До началото на 21-век се смяташе, че светлината е от значение единствено за зрението", отбеляза Гронфие. "След откриването на ганглийни клетки на ретината, съдържащи меланопсин, през 2002 г. вече е ясно, че светлината не е замесена единствено в зрителните, а и в незрителните функции, като регулирането на съня, настроението и свързаните със запаметяването невротрансмитери."

Екипът му установил, че неправилното излагане на светлина смущава синхронизирането на биологичния часовник и биологичните функции.

Гронфие дава два съвета за излагането на светлина - то да се намали значително между половин и един час преди лягане и да се предпочете халогенна светлина вечер преди лягане. За разлика от синята LED светлина, оранжевата халогенна светлина не забавя процеса на заспиване, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай