Свещеници: Изборите в Неврокопската епархия са невалидни

Свещеници: Изборите в Неврокопската епархия са невалидни  | StandartNews.com

София. Изборите в Неврокопската епархия са признати за валидни, въпреки че има избиратели, които не са били съгласни и не са подписали изборните протоколи, обяви отец Никола на пресконфернция днес.

"По устав, ако само един не подпише изборните протоколи, изборите се считат за невалидни", обясни отец Никола и каза, че е написано и възражение по случая. В Неврокопската епархия не са доволни и от това, че "в листата на цивилните избиратели, голям процент от хората, са членове на БСП" .

"БСП е наследница на БКП, която е била сериозен противник, унизител и унищожител на църквата и добродетелите, които проповядва", каза още отец Никола, според когото тези хора са поставени целенасочено, а поредиците от избори в различните околии са били с цел да се изберат "подходящите" хора, които ще гласуват в бъдещо време за подходящия наследник на Неврокопската епархия, пише БГНЕС.

Според свещениците Светият синод трябва да отложи избора, насрочен за 12 януари. Към синода има изпратени писма от миряни от Благоевград и Сандански, както и подписка от 500-600 подписа, които също искат отмяната на този избор.

Владко Тасков смята, че искането е само да се проверят изборните книжа, защото в тях се вижда, че не те са подписани от всички избиратели. "А ако са подписани, е редно да се провери с какви подписи се е случило това, защото в Неврокопската епархия се чертае бъдещето на енориите и децата ни", каза още отец Владко Тасков и подчерта, че не може незаконно действие да роди благодатни ползи за бъдещето на енориите.

"Има и искане за проверка на дейността на Епархийския съвет, където е трябвало да извадят на показ какви са решенията относно действията за бъдещето на епархията, както и да се разгледа "догматичното й състояние", категорични са свещениците от Неврокопската епархия, който настояват само и единствено да се спазва уставът на Светия Синод. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай