СУ заседава заради академичния хаос

СУ заседава заради академичния хаос  | StandartNews.com

София. Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) днес свиква извънредно заседание на Академическия съвет за справяне със ситуацията с протестиращите студенти и настъпилия административен хаос. Днешният ден е обявен за неучебен. Съветът трябва да реши какви мерки да предприеме, за да продължи работата на университета.

На 23 октомври студенти от юридическия факултет окупираха 272-ра зала в Алма матер в знак на протест срещу правителството.

По-късно протестът се разрасна и премина в цялостна и безсрочна окупация на СУ, което блокира работата на висшето заведение.

Ректорският съвет прие декларация за извънредното заседание днес, която гласи:

 „Софийският университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитане на позициите им. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение. В същото време, окупационната форма на протест е крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на университета - образователната и научната му дейност, и се нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес. За обсъждане на създалата се ситуация, ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академичния съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа, и с цел избягване на академичния хаос понеделник се обявява за неучебен ден. Обръщаме се към всички, независимо дали подкрепят протеста или не с призив за разбиране", се посочва още в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай