Студенти окупираха аудитория 272 в СУ

Подкрепиха ги техни колеги с окупация в НБУ

Студенти окупираха аудитория 272 в СУ | StandartNews.com

София. Група студенти окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет - 272-ра. Там сутринта е имал лекция председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев. „В началото си мислехме, че Токушев няма да дойде, но когато все пак влезе, излязохме отпред и обявихме окупацията", разказва Борис Рангелов, един от „ранобудните студенти", както са се нарекли протестиращите.

Окупацията е обявена от Ивайло Динев, който заедно с двама свои колеги – Ангел Златков и Румен Стоев, опъна транспарант „Не ви ли е срам?" в пленарна зала на Парламента миналия петък. Динев е прочел декларация за окупация, а самите студенти са отправили въпроси към проф. Димитър Токушев относно скорошните решения на Конституционния съд. Те обаче са останали без отговор, а юристът е напуснал аудиторията.

Част от студентите са излезли след преподавателя си, но в момента там има няколко десетки души. Студентите планират 24-часова окупация, която е много вероятно да продължи поне до петък, а в това време в Аудитория 272 няма да се провеждат лекции. Протестиращите студенти планират да прожектират филми, да провеждат дискусии, а в момента подготвят правилник на окупацията.

„Всеки е добре дошъл за окупацията", приканват своите колеги „ранобудните студенти".

Проф. Токушев коментира пред БНТ, че това не са негови студенти. 

Проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право и бивш депутат от БСП, подкрепи протеста на студентите. Той дойде в аудиторията към 13 ч. Проф. Близнашки каза, че се гордее с тях. "В момента пишете поредната златна страница в историята на Софийски университет", се обърна той към студентите.

По-късно – в 15 часа двама студенти от Нов български университет стартираха "окупация" пред аулата на висшето училище. Те разпънаха плакат с надпис: "Окупация в подкрепа на СУ заедно срещу мафията". Едно от момчетата обяви за „Дарик", че са разбрали за инициативата от интернет и са решили да подкрепят колегите си от СУ. След това към тях се присъединиха още студенти, а лекциите започнаха със закъснение.

„Студентите могат да изразят позицията си свободно и спокойно в НБУ, като те могат да останат до когато пожелаят, стига да не се нарушава учебния процес", каза за „Дарик" ректорът на университета Пламен Бочков. Той обясни, че студентите са избрали подобна форма на протест, защото не са получили отговорите на въпроси, които са отправили към управляващите. Акцията е по-скоро израз на солидарност между висшите училища, посочи още Бочков.

Ректорът на СУ Иван Илчев заяви за БНР, че окупацията на аулата е на малка група студенти. Той допълни, че те не са избрали правилния начин и място за протест и ще пречат на свои колеги, които искат да ходят на лекции. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай