Петък,

Студентка стана благодетел на сираци

От: Администратор -
A
A
A

Двадесет и четири детски усмивки получи 21-годишната Ани Вилфан за рождения си ден на 1-ви април. Вече втора година тя е студент в Лондон, специалност Европейско право. При завръщането си в София събира своите близки на парти за ЧРД.

Отказва се от скъпи подаръци. Вместо тях всеки от гостите носи плик. Парите в него не са за рожденичката, а за 24-те деца от дома в столичния квартал Драгалевци.

Ани събира значителна сума и посещава няколко пъти дома, за да се запознае с хлапетата и да разбере от директорката Веселка Соколова какво им липсва.

Оказва се, че малчуганите имат нужда от нови маратонки, шапки, пантофи, чорапи и сешоари за ръце. Наред с това момичето им купува блокчета за рисуване, пъзели, играчки, лакомства и плодове.

"Усмивките на тези дечица ме направиха много по-щастлива отколкото материалните придобивки. Моят призив към хората е да бъдат по-добри, по-щедри и да оценяват малките неща в живота", каза Ани. "Родителите ми бяха във възторг от мен, когато разбраха как искам да отпразнувам рождения си ден. Винаги са ми давали страхотен пример и са ме подкрепяли във всичко. Горда съм с тях, както и те с мен", сподели още тя.

Хората като Ани стават все повече

Веселка Соколова, директор на Дом за деца лишени от родителски грижи, кв. Драгалевци

- Г-жо Соколова, колко често получавате дарения?

- Нашият дом е доста облагодетелстван. Имаме много често дарители, имаме много приятели. Получаваме почти всичко, което ни е необходимо. Благодарение не само на подкрепата на Столична община, но и на множество наши спонсори и дарители, повечето от които дългогодишни.

- За колко деца се грижите в Дома и от какво се нуждаете?

- В момента има 24 деца, от 3 до 7 годишна възраст. Нуждите ни са предимно от социални контакти - да извеждаме децата в паркове, да ги водим на куклен театър. По този начин те се интегрират по-лесно в обществото ни.

- Как реагирахте на жеста на Ани, която дари парите от рождения си ден на Вашия дом?

- Хората, които отварят сърцата си за нас стават все повече. Инициативата на Ани безкрайно ни зарадва, макар и да не е нова за нас. Преди години една дама постъпи по същия начин и благодарение на нея покрихме част от разходите за море на децата.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички