Студентите в Манастирски ливади

Хазяи дават бонус - интернет и кабелна без пари

Студентите в Манастирски ливади | StandartNews.com

София. Влизането в студентско общежитие се оказа по-трудно от приема във ВУЗ. Само 1/4 от студентите в страната успяха да се уредят с квартири за новата учебна година, показа проверка на "Стандарт". Останалите младежи са изправени пред дилемата - скъп наем до университета или евтина квартира и пътуване до училището.

За първи път тази година апартаментите в Студентски град не са най-търсени за наем. Причината е във високите цени, които хазяите обявяват на младежите. "25 колеги вече се събрахме в две нови кооперации в Манастирски ливади. Кварталът е нов, има магазини, заведения, удобен превоз. А най-важното - наемите са почти два пъти по-ниски от тези в Студентски град. За тристаен апартамент с дневна и тераси плащаме наем от 700 лева. Разделено на трима се пада по 250 лева с парите за ток, вода и парно. В Студентски град такива цени няма. Освен това ни пуснаха интернет и кабелна без пари", разказа за "Стандарт" 22-годишната Ирина Иванова. Девойката е родом от Шумен, но е приета право в Софийския университет. Заедно с двама нейни колеги са наели апартамента. За условията в квартала чули от техни колеги, когато подават документи за общежитие. Нито един от тях обаче не бил одобрен да получи евтина студентски квартира.

Наемите в Манастирски ливади, които тази година са буквално окупирани от студенти, започват от 120 евро и стигат до 700 евро в зависимост от апартамента и условията в него. Повечето младежи предпочитат да платят малко по-висок наем, но пък жилището да бъде обзаведено. За двустаен апартамент с мебели студентите броят по 400 лева на месец. Почти винаги обаче делят наема с колега и жилището излиза наполовина. За сравнение в Студентски град наемите започват от 150 лева и стигат до хилядарка в зависимост от условията.

Повечето от тях обаче не разполагат с мебели, а ограниченията в използването на жилищата са големи. Студентите нямат право да правят промени, да носят мебели извън дивани и легла, както и да използват отоплителни уреди на ток, особено в жилищата с пуснато парно. "Условията са лоши, не могат да ме накарат да ползвам парно, при условие че се прибирам в 22 часа и излизам в 9 часа сутринта. За парно трябва да давам по 200 лева на месец, а токът не излиза повече от 60 лева", разказа второкурсникът Иван Георгиев.

Той учи в УНСС и една година е живял под наем в Студентски град. Тази година обаче е отказал жилището и е наел гарсониера в кв. "Младост". Има много студенти около мен. Живея в нова кооперация, топля се на ток и разходите ми ще бъдат поне с 1/3 по-малко в сравнение с тези от миналата година", допълни Иван.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай