Стрелба в центъра на Търново - за Балканската война

Стрелба в центъра на Търново - за Балканската война | StandartNews.com

Велико Търново. С почетен караул пред Паметника на Майка България във Велико Търново бяха почетени загиналите в Балканската война.

Караулът се състя от 254 души, съставляващи Българските именни полкове. След полагане на венци и цветя на паметника  в походен марш под звуците на военен оркестър полковете се насочиха към стадиона на Старото военно училище.

Там беше кулминацията на честванията по повод 100-годишнината от обявяването на Балканската война. Членовете на клуб "Традиция" разиграха най-мащабната досега възстановка на битка, при Бунар Хисар от 1912 г. Полкът бе строен, командирът му съобщи на войниците, че тръгват на юг, а Великотърновският митрополит Григорий благослови тях и бойното знаме. Народ, който не умее да издържа своята армия - ще издържа чужда, това каза Митрополит Григорий по в началото на честванията по случай 100 години от балканската война.

Реанакторите се бяха постарали битката да бъде максимално автентична. За пресъздаването и бяха използвани оръжия и пиротехника от киноцентъра в Бояна. На изградените позиции гърмяха 50 пушки „Манлихер", на въоръжение в армията тогава, четири тежки картечници „Шварц-Лозе" и четири оръдия. След спечелената битка имаше войнишка дажба -боб чорба и топъл хляб с чаша вино.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай