Стойнев: Работодателите да осигурят безопасни условия на труд

Спасителите напредват не повече от 2,5 м. на денонощие, в България ще има работодатели, а не робовладелци, каза Стойнев

Стойнев: Работодателите да осигурят безопасни условия на труд | StandartNews.com

Благоевград. В събота през нощта спасителите са се натъкнали на поточната линия, с която се и извозвал материалът. За съжаление те не могат да напредват повече от 2,5 метра на денонощие. Работата им не прекъсва и за минута, правят всичко по силите си. „Хем укрепват, хем напредват, за да не рискуваме и техния живот. Стъпка по стъпка вървим към двамата заградени миньори. Най-важно е да спасим момчетата. Никой не знае откъде е пробивът, колко време след двата контролирани взрива е станал този пробив", каза в събота министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.

Още преди обяд той пристигна в рудник „Ораново", където пети ден продължава спасителната акция по издирването на въглекопачите Иван Лазаров и Николай Михайлов. Видимо ядосан, министърът коментира и думите на собственика на мината Красимир Михайлов. Бизнесменът в петък каза, че ще подари рудника на министър Стойнев.

„Не смятам да си говоря с него чрез медиите. Но това е несериозно отношение. Някои хора живеят във времената на мутрите през 90-те години, но дълбоко са се излъгали. Искам ясно да заявя, че правилата в тази държава се промениха. Тези работодатели, които се смятат за робовладелци, повече надали ще могат да работят на територията на България. Те ще понесат своята отговорност, всеки, който е виновен за тази трагедия и е допринесъл за нея ще понесе отговорност", категоричен бе Драгомир Стойнев.

Той разкри, че от проверката на концесионния договор за рудника ще се разберат много неща. Става въпрос и за условията на труд под земята, и за самия договор. „Доколкото разбрах, тук са инвестирани над 20 млн. лв. Това е доста сериозна сума. Ще се направят проверки, за да излезе истината наяве. Хората да разберат какво се е случило тук, защо и как. Тази трагедия не бива да се повтаря. Това е моята задача – повече такива инциденти да няма. Този, който е неизряден, не може да рискува живота на своите работници заради собственото си забогатяване", твърди министърът.

Той призна, че няма представа къде са инвестирани толкова милиони. Това е работа на контролните органи, но първо трябва да се извадят миньорите.

Стойнев разкри, че е допуснато нарушение, след като не е одобрен от ноември миналата година годишният план за работа на рудник. Той вече сезирал инспектората на министерството, очаква докладът да е готов в началото на следващата седмица. "Работодателите трябва да разберат, че ще работят по правила. Начинът на мислене на някои от тях, че са над държавата, оттук нататък ще изчезне, уверявам ви", закани се Стойнев.

Всички трябва да знаят, че ще има ред и правила и никакъв компромис не бива да се прави с живота на хората и с начина, по който работят. Който не спазва правилата, ще си понесе отговорността, пак подчерта министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай