Стоянович: България да се възроди чрез своята култура

Министърът ще иска двойно увеличение на парите за култура през 2014 г.

Стоянович: България да се възроди чрез своята култура | StandartNews.com

Неделино. В Деня на Съединението министърът на културата д-р Петър Стоянович откри в гр. Неделино Първия балкански фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен.

Министър Стоянович пожела на добър час на първото издание на фестивала и поздрави организаторите, участниците и многобройните гости на фолклорния празник в Неделино от името на българскoтo правителство и премиера Пламен Орешарски.

В словото си министър Стоянович припомни, че усилията на българското правителство са насочени към това Европа да се „случи" не само там някъде в столицата, а да се „случи" и на всеки един от нас, да се „случи" във всяка една българска къща, независимо дали е в град, село или махала. „Европа е една за всички", подчерта министър Петър Стоянович.

Министърът на културата отбеляза, че в многовековната ни история ние сме имали трудни моменти, в които сме били унили, с чувство на безнадеждност. „Една държава винаги може да се възстанови след икономическа и финансова криза и аз съм сигурен, че страната ни ще предолее всички тези трудности, България ще го направи! Страшното, непоправимото е, когато кризата на духа, кризата на таланта, на културата, убие един народ, една нация. Затова съм убеден, че страната ни трябва да се възроди първо чрез своята култура, чрез българския талант, чрез своите традиции, които Вие съхранявате и възраждате днес тук, в Неделино", изтъкна министър Стоянович в поздравителното си слово при откриването на фестивала.

„Нека вдигнем високо това знаме, знамето на българския дух и заедно ние ще успеем завинаги", каза в заключение министърът на културата и отбеляза, че неслучайно фолклорният фестивал се открива именно в Деня на Съединението на България.

След края на официалната церемония в Неделино в отговор на журналистически въпрос министърът на културата д-р Стоянович посочи, че ще поиска почти двойно увеличение на средствата за култура в бюджета за 2014 г. Министър Петър Стоянович поясни, че през годините във всяка една гилдия, във всяко едно изкуство е имало достатъчно много липси и орязвания, за да може аргументирано те да предложат завишение в бюджета за следващата година. Д-р Стоянович съобщи също, че през есента смята да инициира и разговор с Националното сдружение на общините относно финансирането на културните изяви и финансирането на регионалните културни институции. Според министър Стоянович трябва да си дадем сметка и как най-адекватно да разделим както отговорността, така и финансирането на българските културни институции в регионите. Културният министър отбеляза, че решението при предишното правителство да бъде закрит Родопският драматичен театър не е било най-удачно и далновидно и същевременно изрази надежда, че до края на 2013 г. ще има конкретно решение по въпроса с театъра в Смолян.

За първи път тази година на фестивала в Неделино участват самодейни групи и състави от шест балкански държави – Румъния, Молдова, Сърбия, Р. Македония, Гърция и Турция. Така за първи път в единайсетгодишната си история, сега фестивалът от национален прераства в балкански. Проявата ще продължи три дни - от 6 до 8 септември. Двугласното пеене в град Неделино, признато от музикалните специалисти за уникално фолклорно явление, е едно от петте предложения на Министерството на културата за вписване в Предварителния списък на ЮНЕСКО като достояние и наследство на европейската културна традиция. Това се дължи на факта, че единствено тук се съхранява уникалното двугласно пеене, което по-често се нарича „неделински двуглас". То е част от Националния регистър по нематериалното културно наследство и един от 15-те елемента, вписани в Националната представителна листа, което означава, че се ползва със специална защита от страна на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай