Столетник пие по чаша пелин на ден

Фронтовакът дядо Илчо ял попара с вино като дете, вечеря само плодове

Столетник пие по чаша пелин на ден | StandartNews.com

Заклет фен на "Левски" от Симеоновград посрещна 100-годишния си юбилей с наздравица с близки и приятели. Покрай страстта си към сините Илчо Дамаков не е пропуснал техен мач, откакто клубът съществува. Заради пристрастеността му към футбола пък в Симеоновград казват: "Мач и без рефер може да започне, но без дядо Илчо - не". Фронтовакът от Втората световна война е роден в близкото до града край Марица село Тянево в семейство с още петима братя и две сестри. И осемте деца баба им хранела на закуска с попара, надробена с винце и малко вода. Затова и досега дядо Илчо поддържа доброто си здраве и визия с по чаша винце на обяд. Най-много обаче обича пелин.

 

Още като 18-годишен младеж хваща обущарския занаят, но е бил и сарач, и кръчмар, че дори и фурнаджия. Военните си спомени пък може да разказва с часове. Като свързочник на батальона стига чак до Австрия. За войната казва: "Да чувате за нея, но да не я виждате".

 

Завидната си форма дълголетникът поддържа с разходки, а кръвното от 140/70 и пулс 60 според него дължи на многото плодове, които консумира. През последното си двайсетолетие закуската му е обилна, обядът - доволен, а вечерята само от плодове.

 

Баща е на син, има внук и правнук. Най-младия член на фамилията си - 16-годишния Тенчо, съветва, че силата на човек е в това да умее да уважава тези, които стоят насреща му.

 

За рождения си ден вековникът получи поздрав от кмета на Симеоновград Пейчо Стайков, който му донесе поздравителен адрес от общината, голяма торта и бастун с пожелание на 110-годишнина пак да кани гости за юбилей. Дядо Илчо пък си пожела здраве и дълъг живот за младите и повече успехи за любимия "Левски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай