Стая сбъдна мечтите на Светла и Ваня

Двете деца нямаха търпение да пробват новите легла и бюро

Стая сбъдна мечтите на Светла и Ваня | StandartNews.com

Момичетата избрали цвят на праскова, аплиците греят с рисунки на пеперуди

"Те вече имат крила, буквално летят!" Така щастливият баща на 11-годишната Светла и 7-годишната Ваня, Павлин Стоев, описа преживяванията на дъщеричките си при завършването на детската им стая в старозагорското с. Тихомирово. Малко преди Великден "Стандарт", старозагорската компания "Металик" и застрахователна компания "ЗД Евроинс" АД решиха да сбъднат тяхната мечта. А тя бе съвсем простичка - да си имат собствена стая, в която да си учат уроците.

Бащата Павлин и възрастните му родители се преселили от Кърджали чак в Старозагорско заедно с двете деца след тежкия развод между родителите им. Оттогава семейството води постоянна битка с трудното си битие. Повече от година Павлин не е получавал издръжката за децата от бившата си съпруга Петя, която останала в Кърджали.

Натрупали са се вече над 2000 лв., но тя не работела, очаквала трето дете от новия си любим, и Павлин е загубил надежда, че някога ще се издължи. Няма как да разчита и на скромните пенсии на родителите си, които едва им стигали за лекарства и за храна. Голямата щерка е в 5-и клас, малката току-що е завършила 1-ви. Тримата заедно с дядото и бабата са се сврели в една къщица с две стаички от 38 кв. м. В едната спят Павлин и по-голямата щерка, в другата - майка му и по-малката. Диванчето за баща му пък е в коридора. Тук досега е било и ученическото бюро на двете сестрички. На него са готвели домашните и уроците си.

Преди няколко години Павлин решил, че е крайно време двете деца да си имат своя стая. Набързо струпал една пристройка към къщата, но парите от скромната му заплата на сервитьор в Раднево стигнали само да я покрие. Подът - на гола земя, таванът - циментова плоча, стените - грубо варосани - така я завариха строителите от "Металик" преди месец. Сега тя изглежда неузнаваема, като излязла от каталог. "По желание на децата скосихме два от ъглите и направихме тези ефектни овали", посочи със задоволство шефът на строителната бригада Стефан Стефанов. Цветът - на зряла праскова, също избрали сестричките. Ваня признава, че искала да е лилава като в оня песничка на Дони "стая със лилави стени", но кака й я убедила, че жълтият цвят е по-подходящ. Аплиците на стените пък са с детски рисунки и пеперуди и греят като слънца. Подът блести в бежов ламинат.

Трудно е да се опише щастливата суматоха, с която бе посрещнат бусът от София с мебелите, закупени от застрахователите от "ЗД Евроинс" АД. Момичетата първи грабнаха двете столчета за бюрата, Павлин и майка му пък с грейнали очи понесоха матраците за леглата. "Моето легло ще бъде до големия прозорец", избра първа Светла и строителите, наблюдавани зорко от децата, започнаха бързо монтажа. За отрицателно време първото детско легло бе готово и Светла и Ваня последователно го пробваха. "Страхотно удобно е", не се сдържа каката под одобрителните погледи на баща си и баба си. След като бе сглобено и ученическото бюро, сиво, с бели вратички, отново една след друга двете сестрички нетърпеливо седнаха зад него.

"Ваня завърши първи клас с почетна грамота и лента "Отличник", похвали по-малката си внучка бабата и детето изприпка да ни покаже отличията.

Каката също завършвала 5-и клас с пълно отличие. "Ще имам една петица по физкултура", коригира баба си Светла тя. Благодетелят Иван Колев, член на управителния съвет на фамилната компания "Металик", която финансира ремонта, се усмихва на искреността на детето. И добавя с усмивка: "Спортът също е много важен за здравето и самочувствието на човек", казва бизнесменът. Той е президент и на клуба по лека атлетика и в последните години "царицата на спортовете" дръпна осезаемо в Града на липите.

И Павлин, и двете му дъщерички, и майка му трудно намираха думите, за да благодарят на "Стандарт" и двете компании, подкрепили великденската ни инициатива. "Такива жестове на щедрост и човечност връщат вярата ни, че все още има добри хора, че можем наистина да възкресим доброто в сърцата си", казва почти просълзен Павлин.

Все едно, че помогнах на моите дъщери

Иван Колев, член на борда на "Металик"

- Г-н Колев, какво ви накара да се включите в кампанията на в. "Стандарт" и да подарите детска стая на двете сестрички?

- Първо, корпоративната политика на нашата компания. Ние редовно правим подобни благотворителни жестове. Ще спомена само последния. Като един от спонсорите на Международния кинофестивал "Златната липа" ние приехме като желан гост в нашия комплекс, "Парк хотел "Стара Загора", звездата на фестивала - италианския актьор Джанкарло Джанини. Като разбра, че сме собственици на една от най-модерните болници у нас - МБАЛ "Св. Ив. Рилски", той пожела да я разгледа и ние с бившата ми съпруга с удоволствие изпълнихме неговото желание. Разбира се, подкрепихме чудесната ви кампания "Да възкресим доброто" и заради дългогодишното приятелство и доверието към в. "Стандарт".

- Имате ли и някакъв личен мотив да помогнете на тези две деца?

- Може да се каже, че имам и личен мотив. Аз също съм баща на две дъщерички - Лена е на шест и половина, наесен ще бъде в 1-ви клас, а Ивана е на 5 г. Все едно, че го правех за моите деца. Те нямат проблемите на децата на Павлин, но аз знам какво е да ти липсва единият родител, макар и за кратко. Имаше един период от 3-4 години, когато бях депутат, бях далеко от тях и те наистина ми липсваха болезнено. Децата не са виновни за нашите грешки и глупости, те трябва да имат всичко, за да се развиват и успяват в живота. Много се радвам, че двете сестрички, на които помогнахме да имат своя детска стая, са отличнички.

- Известно е, че вашата болница, съвместно с швейцарската клиника "Суисклиникъл" и фондацията на прославената ни тенисистка Мануела Малеева, даде надежда на много деца от социални домове с физически недъзи, които бяха оперирани в ортопедичното отделение безплатно. Ще продължи ли този проект?

- Да, тази съвместни ортопедични операции на деца сираци от д-р Петьо Братоев и д-р Бруно Франие ще продължат. Още повече че сега ортопедичното ни отделение разполага с нова, още по-модерна апаратура.

Щастливи сме, че правим добро

Йоанна Христова, изпълнителен директор на "Застрахователно дружество Евроинс" АД

Ние от "Застрахователно дружество Евроинс" АД сме щастливи, че успяхме да сбъднем една от мечтите на Светла и Ваня, да имат собствена и добре оборудвана стая. Да имат възможността да израснат в нормални условия, да могат спокойно да подготвят уроците и пишат домашните си. Да пораснат умни, образовани деца и да са гордост за родителите си.

Като социално отговорна компания, винаги се отзоваваме на покани и инициативи за помощ. До момента сме участвали в редица благотворителни кампании. Също така по наша инициатива сме дарявали не само парични средства, но техника и оборудване. Като пример от близките дни мога да посоча дарението, което направихме на посолството на Република Сърбия. "Евроинс" дари храни и консумативи от първа необходимост в подкрепа на пострадалите от наводненията на Балканите.

Смятаме, че да правим добро е начин да бъдем хора. А на Светла и Ваня искахме да дадем шанс, тъй като да имаш самостоятелна детска стая не е лукс, а житейска потребност.

Морално задължение на всеки един от нас е, при наличие на ресурс и желание, да помогне и да даде пример на други, които също да се включат. Така, когато сме повече, сме по-силни и вероятността да помогнем на повече хора се увеличава.

 

"Стандарт" е готов да публикува вашите истории, ако имате нужда от подкрепа, за да продължите напред. Разкажете ни и добрините, които сте получили.
Пишете ни на адрес: София, ул. "Мизия" 23, имейл: [email protected], или се обадете на телефони 02/8182317 и 02/8182319

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай