Стартира Седмицата на донорството

Стартира Седмицата на донорството | StandartNews.com

София. Седмицата на донорството стартира в Световния ден на донорството днес. От 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

В България 943 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми са 145 000, от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

48 органа са трансплантирани, след като 16 души са изпаднали в мозъчна смърт от началото на 2014 г. до момента, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова пред БНР.

тя бе категорична, че българинът не дарява и лекарите не работят. „Не, не е така - българинът е дарител, лекарите ни са страхотни и самоотвержени. Моят извод е, че институциите не са на мястото си и не работят, за да създадат условия за информираност на хората – какво е донорството, какво е трансплантацията, какво е мозъчна смърт", каза тя.

Нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души умират в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

Още 11 трансплантации са направени в България, след като нуждаещите се са получили орган от свой близък. Други 16 българи са се трансплантирали в чужбина.

Целта на Европейския ден на донорството и трансплантациите е да провокира дебат и информираност по проблемите на органното донорство и да предизвика така важния разговор в семействата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай