Старите къщи с пристройки с право на пристройки

Старите къщи с пристройки с право на пристройки | StandartNews.com

Бизнесът ще участва при избора на главни архитекти

Старите къщи ще може да се разширяват, като се правят пристройки и надстройки. В тях ще могат да се правят основни ремонти, реконструкции и преустройства, вкл. с промяна на предназначението. Това гласят промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които са подготвени от регионалното министерство. Става въпрос за сградите, които са в режим на търпимост - построени са до влизането в сила на настоящия ЗУТ през март 2001 г., нямат разрешително за строеж, но законът не налага събарянето им. По сградите в режим на търпимост ще може да се извършват всички допустими строителни и монтажни работи в съответствие с действащия подробен устройствен план, гласят промените. Тези дейности ще се разрешават след издаване на разрешение за строеж по общия ред на закона. Търпимите строежи, които нямат постоянен устройствен статут, ще може да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, но без да се изменя външното им очертание и без да се правят нови конструкции.

Основна цел на законопроекта е в настоящата тежка икономическа обстановка да се облекчат административните процедури, като едновременно с това се повиши ролята на неправителствения сектор, гласят мотивите на министерството. С промените в закона се въвежда фигурата на водещия проектант, за което настояваха от строителния бранш с цел по-ясно дефиниране на отговорността при проектирането на инвестиционни проекти. Водещият проектант ще отговаря за съгласуването и координацията на всички части на инвестиционния проект.

В законопроекта е създадена възможност при избора на главни архитекти, в комисиите за провеждане на конкурсите да участват представители на Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България. Представителите на двете организации ще трябва да са най-малко една трета от състава на комисиите. Техни представители ще трябва да участват и в районните експертни съвети за устройство на територията. Няма да се допуска застрояване в свлачищни райони без изградена канализация, предвиждат още промените. Все пак ще може да се строи и в свлачищни райони, ако се осъществят одобрените геозащитни мерки след съответните инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания и от тях се отчете положителен ефект. Ще бъде необходимо и съгласието на регионалния министър, което ще се вписва в разрешителното за строеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай